L’AV Poblenou exigeix que es facin els habitatges públics previstos i rebutja una “requalificació” al 22@

Reclama els 2.000 pisos protegits pendents i que s’iniciïn els tràmits per edificar 6.500 més que preveu el nou pla


L’Associació de Veïns del Poblenou de Barcelona ha exigit al Govern i l’Ajuntament que “es posin les piles” i construeixin els 2.000 habitatges protegits previstos en el pla urbanístic del 22@ de l’any 2.000. Així mateix, l’entitat ha demanat que s’iniciïn els tràmits per aconseguir la cessió anticipada de sòl que ha de permetre tirar endavant els 6.500 immobles públics i de lloguer que planteja el nou pla, aprovat l’any passat. Els afectats han denunciat que el sector empresarial, acompanyat d’algunes formacions polítiques, hagi obert la porta a reconvertir oficines buides d’aquest sector en habitatges privats. Han avisat que implicaria una “requalificació” del sostre d’activitat que no seria positiva pel barri.

Els veïns han lamentat que s’estigui proposant convertir sol industrial en habitatge i han avisat que “aquesta transformació clarament especulativa s’ha viscut des de fa molt temps al barri, sobretot des de la construcció de la Vila Olímpica”, han dit.

Han recordat que el nou pla ja va reduir el sostre d’activitat de 540.000 a 400.000 metres quadrats i ha considerat que la ciutat necessita mantenir l’espai destinat a activitat econòmica. “No podem dependre només de la indústria del turisme que, entre d’altres conseqüències, aboca als barris a un procés de gentrificació inacceptable”, han valorat.

En aquest sentit, han apuntat que les oficines per si mateixes no són dolentes, sinó depèn de l’ús que se’n fa. “Que els promotors prefereixin mantenir-les buides en comptes de rebaixar el seu lloguer perquè entrin activitats socialment interessants i necessàries, indica clarament l’interès especulatiu de les seves inversions”, han valorat.

Han apuntat que dels 4.000 habitatges de protecció oficial que el pla 22@ inicial de l’any 2000 preveia, encara falten per construir més de 2.000 i ha advertit que el nou pla preveu 6.500 habitatges assequibles. “La construcció d’aquests ha de ser la prioritat absoluta de les administracions. No podem admetre que es construeixi més habitatge privat amb preus inaccessibles a la major part del veïnat”, han assegurat.

Al·legacions rebutjades

Així mateix, els afectats han explicat que les al·legacions que l’associació veïnal del Poblenou va presentar a l’aprovació del pla 22@ reclamàvem, entre d’altres qüestions, que el 100% del nou habitatge fos assequible (públic i de lloguer), que el sostre destinat a oficines no superés el 10% del total i que s’ampliés l’àmbit del pla per aconseguir més habitatge públic.

“Amb l’excusa que el pla havia de ser viable econòmicament, l’ajuntament no va acceptar la nostra al·legació sobre l’habitatge i va obrir el meló a l’habitatge privat”, ha dit l’AV del Poblenou que ha considerat que “és un escàndol parlar de viabilitat econòmica quan a la pràctica el sector immobiliari pot permetre’s el luxe de tenir les oficines buides i aquí no passa res, el negoci continua”, han denunciat.

Així, ha plantejat que les oficines buides es cedeixin temporalment a l’administració per activar equipaments necessaris per al barri o per destinar-les de forma temporal a habitatge d’emergència per a persones amb risc d’exclusió social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Lola Sant Just Desvern
1.

Per les persones amb malaltia mental i qye s gan d emancipar, quines ajudes hi ha per poder viure a un habitatge, com La Balna.
Filosofia cooperativa i comunitat

  • 0
  • 0

Comenta aquest article