El 85% de les víctimes d’abús sexual infantil no demana ajuda fins a l’edat adulta

La Fundació Vicki Bernadet posa en marxa una campanya per visibilitzar la càrrega emocional que pateixen les víctimes


El 85% de les víctimes d’abús sexual infantil no demana ajuda fins a l’edat adulta, segons dades de la Fundació Vicki Bernadet, que aquest dilluns ha presentat una campanya per visibilitzar la càrrega emocional que pateixen les víctimes al llarg de la vida. “Vas fent vida quotidiana, però la càrrega emocional la tens”, ha insistit la presidenta de la fundació i víctima d’abús sexual, Vicki Bernadet.

L’organització ha rebut 1.353 noves peticions d’assessorament l’any 2022 a Catalunya. De les 334 persones que han fet teràpia a la fundació, el 85% són persones adultes que van viure l’abús en la seva infantesa. “És quan són adults que tenen la capacitat d’obrir la capsa de records”, ha dit. La campanya té l’objectiu d’animar les víctimes a parlar.

Malgrat que la presidenta ha reconegut que cada vegada s’estan visibilitzant més aquesta mena d’abusos, assegura que encara queda molt de camí per comprendre les víctimes. “La càrrega emocional que portem és des del silenci, moltes vegades no ens atrevim a compartir-la”, ha dit Bernadet, que ha recordat que només el 15% dels casos s’arriben a denunciar.

L’espot de la campanya mostra tres víctimes d’abús sexual durant la infància, ja adultes, carregant físicament els seus agressors. Una porta a les espatlles el seu entrenador; una altra, el seu oncle; i un darrer, el seu agressor. Tots ells estan en situacions quotidianes. “Volem representar que els abusos afecten totes les àrees de la vida”, ha apuntat la coordinadora del servei d’atenció de la fundació, Laura Rodríguez.

 

En aquest sentit, Rodríguez ha assegurat que parlar-ne és “el primer pas per descarregar-se del pes de la culpa, la por i la ràbia”. En la mateixa línia, Bernadet ha dit que aquestes imatges són importants perquè les víctimes adultes se sentin identificades i s’animin a parlar-ne i descarregar la seva motxilla. “És així com es viu: el portes a les espatlles”, ha insistit.

La coordinadora ha explicat que molts dels afectats tenen seqüeles. En alguns casos es manifesten al llarg de la vida i en altres són asimptomàtiques durant molt de temps. Les persones que han patit abusos durant la infantesa mostren major probabilitat tenir de trastorns depressius i ansietat social. També tenen més possibilitats de tenir baixa autoestima, desajustos en les relacions de parella i dolors físics sense explicació mèdica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article