Simó anuncia “canvis de fons” al Consell Superior d’Avaluació perquè sigui una agència per avaluar polítiques educatives

Sindicats educatius demanen la destitució de Garcia Plata i Cuevas per les seves declaracions “racistes” sobre PISA


La consellera d’Educació, Anna Simó, ha anunciat aquest dilluns que a partir del gener hi haurà “canvis de fons” al Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu. Després dels mals resultats de PISA i la polèmica per l’atribució inicial a una mostra errònia, Simó ha defensat que la voluntat és convertir-lo “en una agència potent” d’avaluació i prospecció educativa, un ens ja previst per la LEC que vol accelerar perquè sigui una realitat el juny del 2024. Segons Simó, l’agència ha de ser “la proa” del departament perquè cal ser “molt exigents i rigorosos” en l’avaluació de les polítiques educatives. Segons ha dit, també vol exportar a tot el territori les aules d’acceleració per acollir alumnes de 3r i 4t d’ESO a partir del curs vinent.

La titular d’Educació ha començat la seva intervenció amb un missatge que ha reiterat diverses vegades: “El camí és fer pinya i focalitzar bé en les polítiques que toca”. Segons ella, és el moment de fer-ho per apuntalar un sistema educatiu que té “molt bons fonaments” però té punts en què “trontolla”.

Per això, ha defensat la idea d’analitzar a fons què funciona i què falla per impulsar mesures que no siguin “reaccions a cops de volant”. El sistema, ha dit, necessita reformes “de mirada llarga” basades en evidències i acords de país i és aquí on calen, ha afegit, “evidències”.

Vincular a això, ha precisat que la validació de la mostra de PISA va fer-la el Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu. Per tant, hi haurà “canvis de fons” en el si del consell a partir del gener, uns canvis que no ha volgut avançar. En qualsevol cas, sí que ha avançat que reafirma la seva confiança en Ignasi García Plata, secretari de Transformació Educativa del Departament d’Educació. “És part de la solució, no és part del problema. Hi confio plenament”, ha conclòs.

D’altra banda, la titular d’Educació ha demanat a les famílies que tinguin confiança en el sistema educatiu i en els docents, i també ha enviat un missatge als mestres: “Junts ens en sortirem. Confio en la vostra feina. Tindreu suport per fer-la amb calma i condicions”.

Decàleg de mesures

Simó ha anunciat un decàleg de mesures que el departament vol impulsar, entre les quals hi ha la creació d’una agència d’avaluació i prospecció de polítiques educatives, un ens que la LEC permet desplegar i que la consellera vol accelerar. En concret, s’ha compromès a dur a terme “canvis de fons” pel que fa a l’avaluació educativa perquè l’agència —recollida a la LEC com Agència d’Avaluació i Prospectiva de l’Educació— sigui una realitat el juny del 2024.

Una altra mesura que ha esmentat és exportar a tot el territori les aules d’acceleració per acollir alumnes de 3r i 4t d’ESO el curs vinent. Actualment, s’està fent com a projecte pilot a Barcelona i la idea és estendre-ho arreu.

També ha reivindicat com a mesures un “compromís de país” per la inclusió i un pacte per a polítiques educatives “resilients” per revertir retallades de fons amb una inversió sostinguda que sigui fruit d’un acord al Parlament perquè es mantinguin dues legislatures.

Altres mesures que ha comentat són un pacte amb el món local per a un 0-3 universal i gratuït i un pla per una educació “a temps complet” que incorpori extraescolars amb valor formatiu, seguint el model de Portugal.

A banda, el decàleg inclou també una proposta per la millora global de la formació dels docents, des de la formació inicial fins a les pràctiques o l’acollida dels professors als centres, així com la formació continuada.

Finalment, entre les deu mesures també hi ha un pla per reduir l’abandonament escolar, seguiment del debat del programa ja iniciat de recuperació d’aprenentatges de les competències lectores i matemàtiques, i potenciar l’educació afectivosexual i la coeducació, i prevenció de l’assetjament escolar.

Reunions, compareixences i pressupostos

Durant la roda de premsa, la consellera Simó ha recordat que les últimes proves de competències bàsiques, realitzades després de les PISA, mostraven que es començava a revertir la baixada de resultats, especialment en les competències cientificotècniques i matemàtiques.

Precisament ha dit que tant els resultats de les darreres proves de competències bàsiques com els de PISA els presentarà demà en una reunió del Consell Escolar i també ho farà el proper dia 18 de desembre a la Comissió d’Educació del Parlament, una compareixença que ha afirmat que ja estava prevista.

Sobre pressupostos, ha dit que s’estan acabant d’avaluar els costos, però ha avançat que “enguany” el creixement no serà de l’11 o 12%, “com ja va avisar la consellera Mas Guix”.

Sindicats educatius demanen la destitució de Garcia Plata i Cuevas per les seves declaracions “racistes” sobre PISA

D’altra banda, els sindicats educatius Ustec, Professions de Secundària, Intersindical, CGT i UGT han demanat la destitució d’Ignasi Garcia Plata i de Joan Cuevas per les seves declaracions “racistes” sobre els resultats de les proves PISA a Catalunya i pel seu “desconeixement de la funció de l’escola pública”. “Exigim al Departament d’Educació que faci la interpretació dels resultats PISA com cal: la diversificació d’alumnat que ha assumit l’escola ordinària catalana durant els darrers anys requeria una inversió que no s’ha dut a terme”, defensen els sindicats en un comunicat, on denuncien que “no s’ha invertit ni en recursos ni s’han millorat les condicions laborals del personal educatiu”.

Els sindicats alerten que la baixada dels resultats és de tot l'alumnat, i afegeixen que “sense un reconeixement de la tasca del personal educatiu, ni recursos per l’escola pública, no es podrà revertir aquesta situació”.

En aquest sentit, insisteixen que si l’escola pública “no és capaç d’atendre a tothom és perquè falten recursos per cobrir totes les necessitats”. Els sindicats veuen “molt significatiu” que mentre el departament feia aquestes declaracions “racistes assenyalant part de l'alumnat” a la reunió amb els sindicats per qüestions laborals es plantejava des de la conselleria una proposta “totalment insuficient”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article