Denuncien que l’Ajuntament de Badalona deixarà al carrer tres famílies desnonades d’un bloc amb risc d’esfondrament

La Plataforma San Roc Som Badalona avisa que són famílies amb una situació de molta vulnerabilitat social


La plataforma Sant Roc Som Badalona ha denunciat públicament que l’Ajuntament deixarà al carrer les tres famílies que havia reallotjat en un hostal després de ser desnonades a mitjan desembre d’un bloc al carrer Calderón de la Barca que estava en risc d’esfondrament. L’entitat veïnal avisa que una de les afectades té un 90% de discapacitat visual, un altre cas afecta una dona divorciada amb dues filles menors, i la tercera família és una mare en tractament oncològic amb dues filles de 13 i sis anys. La plataforma també critica que el propietari del bloc desallotjat no els permet recuperar les pertinences. En paral·lel, continuen buscant una alternativa a les altres cinc veïnes que vivien al mateix bloc i que no van ser reallotjades pel consistori.

Segons Sant Roc Som Badalona, l’Ajuntament ha comunicat a les tres famílies reallotjades que dimarts a primera hora hauran d’abandonar l’hostal de Santa Coloma de Gramenet, on estan des del 18 de desembre. Serveis Socials els va concedir aquest allotjament després de passar un cap de setmana al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) junt amb la resta de veïns del bloc. El consistori va dir que només donava una alternativa a aquests tres casos perquè eren les dones amb fills a càrrec.

La plataforma lamenta que un cop complert el termini del 9 de gener pactat d’un inici, les famílies amb fills que van abandonar els pisos per risc d’esfondrament no tinguin cap alternativa malgrat tenir una situació de vulnerabilitat econòmica. “Els han dit que han de marxar sense alternativa i els avisen que tinguin en compte que els menors no poden viure al carrer”, denuncien.

I és que el consistori entén que no es pot allargar més l’allotjament temporal d’aquestes persones, finançat amb recursos municipals. En un breu comunicat emès aquest dilluns, el govern municpal recorda que els afectats sabien que havien de marxar de l’edifici “des de feia dos anys” perquè estava en runes.

A més, l’Ajuntament els acusa de viure en pisos “ocupats de manera il·legal”, i diu que l’ajuda que s’ha ofert fins ara a vuit de les persones afectades —el desnonament va deixar al carrer vuit persones més que no han rebut cap ajuda— va ser “excepcional” perquè es tractava de famílies amb una situació de “major necessitat”.

Aquesta ajuda acaba aquest dilluns i dimarts hauran de deixar la pensió abans de les 11 h del matí, segons les afectades. De les tres dones n’hi ha una que està sola i que té una discapacitat visual del 90%, mentre que les altres dues tenen menors d’edat al càrrec. “Demà hi haurà infants que quan tornin de l’escola no tindran on anar”, denuncia la plataforma Sant Roc Som Badalona.

“No volem res gratis”

Una de les dones està divorciada, amb dues nenes de 13 i 17 anys. Es diu Souad i explica que no té feina i que li és impossible aconseguir un contracte de lloguer en la seva situació actual: “No tenim on dormir demà i els meus fills estudien aquí. No volem marxar de la ciutat i no tenim cap més família”.

L’altra dona, la Bakali, té dues filles de sis i 13 anys, a més de dos fills més, majors d’edat i que estan vivint a casa d’amics perquè l’ajuda municipal només afectava els menors d’edat. En la mateixa situació està el seu marit. Ella, a més, pateix càncer de mama des de fa més d’un any. “Volem que ens ajudin a buscar un pis de lloguer. No volem res gratis”, exclama.

En aquesta línia s’ha reivindicat també la plataforma Sant Roc Som Badalona, que dona suport als afectats des del primer moment. Aquest dilluns s’han reunit per enèsima vegada per intentar trobar una solució temporal, que no arriba. “Esperem una reacció, que hi hagi una mica de seny per part de l’Ajuntament”, reclama el portaveu de l’entitat, Carles Sagués.

Des dels moviments socials veuen “innacceptable” i “incomprensible” que l’administració no faci res per aquestes famílies. “Ja no és una qüestió d’ideologia. És ser persona o no ser-ho”, ha etzibat Sagués. “Tenen capacitat per despenjar el telèfon i allargar-los l’estada i no ho fan”, es lamenta.

Sagués denuncia la manera com el govern del PP a Badalona tracta la pobresa i recorda que sense el suport de les administracions serà “impossible” que aquestes persones puguin optar a un contracte de lloguer i, en conseqüència, al conjunt d’ajudes previstes per la pròpia administració.

Els homes, al carrer des de fa tres setmanes

A banda dels casos més extrems de les dones, els infants i l’home amb discapacitat física, el desnonament del carrer Calderón va deixar vuit persones més al carrer, es tracta de la resta d’homes que vivien en l’edifici en runes i que no han optat a l’ajuda “excepcional” oferta per l’Ajuntament.

N’hi ha tres —un pare i dos fills— d’una mateixa família, la de la Bakali. Un quart home que viu sol va aconseguir llogar una habitació en un pis tutelat de la Fundació Roca i Pi, mentre que els altres quatre malviuen com poden entre pensions—-els dies que s’ho poden pagar— o compartint nit a l’interior del taxi d’un dels afectats.

Pel que fa als altres cinc casos que no han pogut disposar de l’hostal, l’entitat apunta que un dels afectats viu temporalment en una habitació d’un pis tutelat, mentre un altre s’ha allotjat recentment a l’espai municipal habilitat per l’operació fred. La resta estan dormint a casa d’amics o al cotxe.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article