Ja es poden recollir els productes menstruals reutilitzables gratuïts a les farmàcies

Les persones menstruants empadronades a Catalunya poden obtenir-los bescanviant el codi QR que es troba a La Meva Salut


A partir d’avui, totes les persones menstruants empadronades a Catalunya poden recollir productes d’higiene menstrual reutilitzables de forma gratuïta a les farmàcies. Per fer-ho, han d’obtenir un codi QR que es troba dins l’aplicació La Meva Salut i acudir a una farmàcia habilitada, on rebran assessorament especialitzat i podran escollir el producte de la seva preferència. Els productes es podran demanar un sol cop i, com a mínim, fins al 2025.

Les prop de 3.300 farmàcies que hi ha a Catalunya ja disposen de productes menstruals reutilitzables, com calces menstruals, copes menstruals o compreses de tela, i estan preparades per donar assessorament especialitzat a totes les persones menstruants empadronades a Catalunya que ho sol·licitin.

Per obtenir el producte de la seva preferència, la persona interessada  ha de presentar el codi QR, individual i intransferible, que obtindrà mitjançant l’apartat de ‘Novetats’: ‘La meva regla, les meves regles’ de l’espai de salut digital La Meva Salut. Aquesta acció es pot fer tant via pàgina web com via aplicació mòbil. En el cas d’utilitzar l’aplicació per a telèfon mòbil, cal que aquesta estigui actualitzada. Per altra banda, en el cas que, tot i això, no aparegui el codi QR, s’ha habilitat un formulari en la mateixa aplicació per sol·licitar-lo.

En el moment de l’entrega, els i les professionals farmacèutiques explicaran quins són els productes menstruals que es reparteixen i acompanyaran en l’elecció del producte que més s’ajusti a les necessitats de cada persona. És per aquesta raó que es recomana anar a la farmàcia amb temps, per tal d’escollir el producte després de rebre tota la informació i l’assessorament especialitzat.

L’entrega del producte serà immediata, sempre que la farmàcia disposi d’unitats disponibles del producte escollit. Si no és el cas, es podrà demanar i estarà disponible en un termini màxim de 48 hores. Si una persona ja ha fet la reserva d’un producte a la farmàcia, el seu codi QR quedarà temporalment bloquejat, fins que vagi a recollir-lo a la mateixa farmàcia on l’ha demanat. El codi QR estarà actiu a l’espai de La Meva Salut mentre no s’hagi demanat el producte a la farmàcia, i un cop lliurat el producte es desactivarà.

S’han habilitat dues línies de comunicació específiques per tal de donar resposta als dubtes que la ciutadania pugui tenir en relació amb la distribució dels productes menstruals reutilitzables: el telèfon 061 Salut Respon, i el subtema ‘Equitat menstrual’ del Gestor de consultes, queixes i suggeriments de la Generalitat de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article