Crida a persones amb Parkinson de Lleida perquè participin en un assaig per millorar la seva mobilitat

Es tracta d’un programa per entrenar pacients davant situacions complexes per ells com creuar un pas de vianants


Investigadors del Grup de Recerca de cures de salut (GRECS) de la Universitat de Lleida (UdL) i de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Lleida fan una crida a persones amb Parkinson perquè participin en un assaig que té per objectiu millorar la mobilitat de pacients que pateixen la malaltia. Es tracta d’un programa d’entrenament personalitzat que consisteix a fer exercici per una cinta de caminar.

L’assaig també serveix com un programa de rehabilitació per tal que els pacients puguin fer front a situacions complexes per ells, com creuar un pas de vianants o caminar per un passadís llarg. Des de l’inici de l’assaig l’any 2022, els investigadors han analitzat les capacitats de 15 pacients i tenen per objectiu arribar a la trentena.

Una de les afectacions més comunes en pacients de Parkinson és la ‘marxa congelada’ en el moment de caminar per un passadís llarg, passar per una porta, o creuar per un pas de vianants. “Es queden bloquejats i no poden iniciar cap moviment, perden l’equilibri i cauen”, explica Maria Masbernat, investigadora de la UdL i l’IRB Lleida.

Algunes d’aquestes situacions conflictives tenen lloc al carrer, segons ha apuntat Emili Egea, un dels pacients participants en l’assaig, qui ha fet referència a les barreres arquitectòniques. En aquest sentit, ha destacat que es tracta “d’obstacles que et pots trobar a qualsevol ciutat i en qualsevol moment”.

Per tal d’evitar el bloqueig, l’assaig busca entrenar el comportament motor i cognitiu dels pacients mitjançant una cinta de caminar i un entorn virtual que simula diferents carrers d’una ciutat. Mentre que l’aparell estimula la marxa, l’entorn gamificat recrea objectes i estímuls sonors que dificulten el passeig. Tot plegat obliga els pacients a realitzar un exercici de doble tasca per tal d’evitar “la congelació” del moviment i l’acció d’esquivar l’obstacle.

La duració del programa és de sis setmanes per pacient. Durant aquest període, el pacient realitza les proves dos dies a la setmana, augmentant la intensitat de l’exercici de manera gradual.

Per participar en aquest assaig, els investigadors de l’IRB Lleida busquen pacients majors de 18 anys i que se situïn entre les etapes dos i tres de l’escala de Hoehn i Yahr.

L’assaig és finançat per l’Instituto de Salud Carlos III del Ministeri de ciència i Innovació (PI20/00403), i compta amb l’aprovació del Comitè d’Ètica d’Investigació Clínica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article