Marea Blanca i Marea Pensionista criden a manifestar-se el 7 d’abril per exigir que no es privatitzi la sanitat pública

Demanen que no es faci negoci amb la salut i denuncien una manca de 3.000 professionals a l’atenció primària


Marea Pensionista i Marea Blanca han fet una crida a sortir al carrer el proper 7 d’abril per exigir una sanitat pública de qualitat i rebutjar la “privatització” del sistema. Amb el lema ‘La salut per davant del negoci: no a la privatització’, les dues entitats han convocat una manifestació coincidint amb el Dia Mundial de la Salut. La protesta s’ha presentat formalment aquest dimarts en un acte en què els portaveus dels col·lectius convocants han demanat que no es faci negoci amb la salut de les persones i han denunciat una manca de 3.000 professionals a l’atenció primària. 

La manifestació neix de la necessitat de posar en evidencia la decadència que el sistema públic de salut arrossega des de fa anys i criticar les polítiques neoliberals que aposten per la sanitat privada. En aquest sentit s’ha expressat Conchita Ribera, portaveu de Marea Pensionista de Catalunya, que ha dit que el 7 d’abril s’ha de sortir al carrer per defensar “la sanitat pública que tant va costar d’aconseguir i que ara s’està intentant privatitzar”, ha dit. Ha afirmat que l’atenció primària, que des del seu punt de vista “ha de ser la porta d’entrada al sistema públic de salut”, ha patit una davallada de professionals molt important en els darrers anys: “S’han destruït llocs de treball i hi falten 3.000 treballadors”, ha apuntat.

Alhora, ha recordat que la sanitat pública és un dret clau per a les persones grans de Catalunya i de la resta de l’Estat, i ha avisat que és quelcom que cal protegir pensant en les generacions futures. “Ens volen dur a un sistema de sanitat elemental com en d’altres països perquè volen fer negoci”, ha lamentat.

Ramon Franquesa, portaveu de la coordinadora Coespe i de l’Aliança de Marees i Moviments Socials, també s’ha expressat en aquesta mateixa línia i ha posat com a exemple el cas d’Estats Units: “És un sistema privat que gasta, de mitjana, tres vegades més en cada ciutadà i malgrat tot els habitants d’aquest país tenen un 9% menys d’esperança de vida que nosaltres”, ha comentat.

Ha recordat que la sanitat pública la paguen tots els ciutadans a través dels seus impostos i ha exigit que es mantingui el seu caràcter social perquè “ha de servir per curar la gent, no perquè la banca privada, els fons d’inversió i els hospitals privats facin negoci”.

Per la seva banda, el representant de Marea Blanca, Antoni Barberà, s’ha mostrat convençut que cal “reconquerir” el sistema públic i ha defensat que per tenir una bona salut no només cal medicació, sinó que també són bàsics d’altres elements clau de l’estat del benestar com l’educació, el dret a l’habitatge o la defensa del medi ambient. “És necessària una visió holística plena perquè per tenir salut és bàsic tenir una vida digna”, ha considerat. Alhora, ha dit que la protesta també clamarà contra la guerra perquè “la pau no pot ser un condicionant per malmetre la salut”, ha afegit.

La protesta arrencarà a les 11.30 hores de la plaça d’Urquinaona i baixarà per Via Laietana fins la plaça de Sant Jaume. A banda de les dues entitats convocants, Marea Blanca i Marea Pensionista, diverses organitzacions s’han sumat a la mobilització. Entre aquestes destaquen sindicats com CGT o CCOO, partits polítics com la CUP o els Comuns, i d’altres entitats com la Coordinadora Familiars de Residències 5+1.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article