‘Pioneres’, el llibre que visibilitza les dones que van obrir camí en professions molt masculinitzades

Les primeres bomberes, mosses d’esquadra o agents rurals es reivindiquen en aquesta obra de Sònia Pau


Obrir camí en les professions on normalment les dones han tingut un paper molt minoritari no ha estat una tasca fàcil, i així ho corroboren les protagonistes del llibre Pioneres. Dones referents en la transformació dels cossos de seguretat. L’obra, que ha estat escrita per la periodista Sònia Pau i compta amb fotografies de Jordi Borràs, rescata i posa en valor el paper d’11 dones bomberes, mosses d’esquadra, agents rurals o tècniques del 112 i protecció civil. Aquest Sant Jordi, llegir les seves vivències, publicades per l’editorial Fonoll, ens recorda com la igualtat en certs àmbits s’ha de lluitar constantment.

Les protagonistes d’aquest llibre són dones molt diverses: algunes ja estan jubilades, i van començar quan certament no hi havia cap dona en els cossos de seguretat en els quals van treballar. Altres tot just s’estan incorporant, tot i que encara han de fer camí, perquè segueixen sent una minoria: només hi ha un 2% de dones al Cos de Bombers de la Generalitat, en Agents Rurals la xifra s’enfila al 13% i Mossos d’Esquadra és el cos amb més percentatge de dones amb un tímid 24%.

En aquests cossos tan masculinitzats, i en els quals hi ha una relació directa amb la valentia i la força, totes comparteixen una mateixa sensació: han hagut de demostrar el seu valor i les seves capacitats molt més del que ho han hagut de fer els seus companys homes. “Totes van coincidir a explicar que no ho has de fer bé sinó que, pel fet de ser dona, ho has de fer 100 vegades millor que els companys homes”, explica Sònia Pau, autora del llibre.

“També moltes m’han relatat que quan van arribar eren les estranyes. Per això aquest llibre és important, perquè necessitem referents en aquests àmbits i tenir miralls. Moltes de les dones que surten al llibre no van tenir-ne i elles són les que van obrir camí. Les dones que accedeixen ara ja tenen més referents gràcies a veure com ho han fet les companyes d’abans”, remarca l’autora, que reitera que moltes d’aquestes dones han hagut de guanyar-se el respecte.

Una altra de les qüestions que destaquen aquestes pioneres és que s’han trobat una certa sobreprotecció per part dels seus companys. “A alguna el seu cap li ha arribat a dir: No pateixis. T’ha tocat una operació complicada, però hi aniràs amb algun company”.

Per sort, cada vegada més aquestes situacions s’estan transformant, gràcies a la pròpia feminització dels cossos i que algunes d’aquestes dones arriben a espais de comandament. “Està demostrat que si hi ha diversitat en l’equip de treball tot funciona millor”, destaca Pau.

No en va, les noves convocatòries de places per aquests cossos ja reserven un nombre de vacants exclusivament per a dones, i, d’altra banda, també s’estan duent a terme diferents plans d’igualtat per canviar dinàmiques dins dels equips. “Aquesta transformació dels cossos no és només pel nombre de dones que hi hagi sinó pels canvis que es produeixen: elles diuen que són diferents maneres de fer equip i d’entendre l’organització. Per exemple, elles aposten més per sistemes horitzontals, per exercir un lideratge que compti amb la perspectiva de gènere, més participatiu: que tothom opini i tingui veu, tot i mantenir un cert ordre”, detalla Pau.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article