L’assignació de places d’FP inicial per al curs vinent es farà sobre la nota i hi haurà un únic procés de preinscripció

L’oferta integrada creix un 7,7%, amb 88 grups més que l’any anterior, i s’augmenta la plantilla de docents


El Govern ha anunciat aquest dilluns diverses modificacions en el procés de preinscripció als estudis de formació professional (FP) inicial. El curs 2024-2025, l'assignació de places no es farà segons l'ordre de petició com fins ara, sinó sobre la nota i la prioritat. Enguany hi haurà un únic procés de preinscripció, que serà del 24 al 30 de maig, i l'oferta integrada d'FP s'incrementarà fins a les 486.199 places, un 7,7% més que l'any passat, de les quals 174.737 són d'FP inicial.

El nou sistema d’assignació de places serà molt similar al qual se segueix en l’accés als estudis universitaris. A més, l’alumnat que ha acabat el batxillerat o un cicle formatiu de grau mitjà afí tindrà prioritat respecte dels que provenen d’ensenyaments no afins.

El Govern també ha anunciat que a partir del curs 2024-2025 els cicles de les famílies professionals que impliquin dur a terme una atenció a les persones inclouran un mòdul de Català Professional. Així, a partir del setembre, els cicles dels àmbits d’administració i gestió; comerç i màrqueting; hostaleria i turisme; sanitat; i serveis socioculturals i a la comunitat impartiran aquest mòdul.

Les places d’FP augmenten en un 7,7%

L’oferta integrada de formació professional per al curs 2024-2025 —que inclou els certificats professionals, la formació contínua i els títols de grau— compta amb una inversió de 955,9 milions d’euros. De les 486.199 places, 174.737 corresponen a la formació professional inicial, entorn d’un 2% més que les oferides l’any passat (171.028). Les places es distribuiran entre els estudis de grau bàsic, grau mitjà i grau superior; els itineraris de formació específica (IFE) i els programes de formació i inserció (PFI).

De total, segons ha informat el Govern, que no ha concretat les xifres, els estudis que més creixent de cara el curs vinent són els cicles de grau superior i els PFI. Aquestes places es concretaran en 6.067 grups, fet que suposa un increment de 88 grups respecte de l’oferta del 2023.

Per famílies professionals, la consellera d’Educació, Anna Simó, ha explicat que les que més creixen en nombre de grups són la sanitat amb set grups, informàtica i comunicacions amb tres, i serveis a la comunitat també amb tres. Paral·lelament, també s’ha augmentat l’oferta en els cicles vinculats a l’àmbit de la química i del transport i manteniment de vehicles. Es tracta d’un augment de l’oferta que s’ha fet arran de les recomanacions fetes en l’Informe General de Prospectiva, fet per l’Agència de Formació Professional de Catalunya, i que respon a l’augment de la demanda, segons ha indicat el Govern.

En altres àmbits com el de les arts gràfiques, les activitats físiques, la imatge i so, o l’administració i gestió, l’executiu ha assenyalat que ha apostat per “estabilitzar” el nombre de places. Així mateix, en cicles d’àmbits com el comerç i el màrqueting, la seguretat i el medi ambient, l’energia i aigua, l’hostaleria i el turisme o la instal·lació i manteniment, el Govern ha assenyalat que, en lloc d’incrementar l’oferta, fomentarà la demanda mitjançant l’orientació.

Més enllà de l’increment de l’oferta, també s’ha anunciat un augment de la plantilla de docents per als estudis d’FP inicial del curs 2024-2024. Segons ha anunciat Simó, sumaran 301 docents nous que s’incorporaran a partir del proper mes de setembre. Amb aquests, la plantilla dels centres públics creixerà fins als 10.088 docents.

Oferta de formació professional en l’àmbit laboral

En l’àmbit laboral, el Departament d’Empresa i Treball ha incrementat també la inversió, amb 231,3 milions d’euros (10,1% més que el 2023), amb l’objectiu de reforçar la proposta formativa que es dona a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.

En el cas del SOC, l’executiu incrementarà els cursos per a l’obtenció de certificats de professionalitat, que passaran de 2.236 a 2749 durant aquest 2024. Segons ha detallat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, l’increment es concretarà, sobretot, en especialitats com l’atenció a les persones (346 certificats), l’economia verda (116) o la digitalització (133). A aquest paquet formatiu el Govern destinarà 130,8 milions d’euros, un 4,3% més que l’any passat. En total, oferirà 38.570 places, gairebé 2.000 més que el 2023.

Pel que fa al Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, el Govern invertirà 110,5 milions d’euros en formació i orientació, un 37% més que l’any passat quan la inversió va ser de 80,6 milions. Així mateix, duplicarà l’oferta en nombre de places amb la previsió d’oferir 252.892 en formació contínua (un 12% més que l’any passat) i 20.000 més de Certificats de Professionalitat per a persones ocupades.

Quatre nous instituts especialitzats a la ciutat de Barcelona

Entre les novetats per al curs 2024-2025 també hi ha la posada en marxa de quatre instituts de formació professional especialitzats a la ciutat de Barcelona. A partir del curs vinent, entraran en funcionament l’Institut d’FP Sanitària Vall d’Hebron, per a les famílies professionals de Sanitat i Atenció a les persones; l’Institut de Seguretat i Mobilitat de Barcelona Guineueta, per a les famílies professionals de seguretat i medi ambient, transport i manteniment de vehicles; l’Institut del Disseny i Arts Gràfiques de Barcelona, per a les famílies professionals d’arts gràfiques i comerç i màrqueting; i l’Institut de Formació Empresarial de Barcelona, dels ensenyaments del sector de serveis a les empreses i les famílies professionals d’administració i gestió i comerç i màrqueting.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article