Catalunya rebutja el nou repartiment de joves migrats sols que proposa el govern espanyol

La proposta no té en compte “l’esforç real d’acollida” ni s’acompanya del “finançament proporcional”, segons el Departament de Drets Socials


El Departament de Drets Socials ha rebutjat el repartiment de joves migrats sols arribats a les Canàries que ha proposat el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres. El govern canari atén actualment 5.500 infants i adolescents en aquesta situació, 2.500 més dels que es calcula que poden suportar els seus serveis públics. 

El govern espanyol recomana una modificació legislativa per establir un sistema de distribució obligatòria de joves migrats sols entre comunitats per alleujar la situació a Canàries, Ceuta i Melilla. Si s’aprova al Congrés, serien acollits en altres territoris 2.500 menors que ara mateix estan a les illes.   

“Mai hem estat tan a prop d’establir un sistema de distribució de responsabilitats entre comunitats. Demano altura de mires i responsabilitat a totes les formacions polítiques”, ha apuntat el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres.   

Discrepàncies amb la proposta

Fonts de Drets Socials creuen que a partir dels càlculs que fa l’executiu estatal, a Catalunya n’hi tocarien al voltant d’un centenar -xifra que ‘El País’ apuja fins als 191- una proposta que “no respon a les necessitats reals de Catalunya”. El càlcul, assegura Drets Socials, no té en compte “l’esforç real d’acollida” ni s’acompanya del “finançament proporcional”.   

Des de l’executiu català s’insisteix en la “necessitat” d’un repartiment “més just” per a tots els territoris de l’estat espanyol amb uns criteris de càlcul que tinguin en compte “els costos de prestació de servei” i “l’acollida més enllà dels divuit anys”. En aquest sentit, s’afirma que ara com ara Catalunya és el territori que acull més joves migrats sols “sense ser porta d’entrada”.   

També es denuncia un “cas de gesticulació que no s’ajusta a la realitat”, atès que, segons les xifres del Departament de Drets Socials, l’any passat van arribar 2.330 infants i adolescents i l’estat espanyol va proposar que Catalunya n’acollís 33 en un repartiment acordat.   

Aquest any es demana un repartiment “que ronda el centenar de joves migrats sols quan entre gener i març n’han arribat 891”. Per això l’executiu català no està d’acord en donar per bo un repartiment que Torres ha advertit que si no és acceptat per la Conferència Sectorial, s’aplicarà igualment en virtut de l’aprovació de la norma proposada al Congrés.   

Finalment, Drets Socials recorda que actualment el sistema de protecció de Catalunya acull 6.627 joves migrats sols, 4.192 dels quals tenen entre 18 i 21 anys. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article