PINCat exigeix posar els drets de la infància en el centre de les polítiques públiques del futur govern

Demana una coordinació efectiva entre tots els departaments per garantir la protecció del col·lectiu


La Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat) ha plantejat 20 propostes electorals per tal de garantir els drets dels infants i adolescents de cara al nou govern. Entre altres demandes, exigeix als partits polítics reduir la pobresa infantil, garantir la inclusió i equitat educativa, més pressupostos per als serveis socials bàsics, acabar amb les barreres d’accés al servei sanitari i millorar el sistema de protecció a la infància.

“Cal que el futur govern de la Generalitat desplegui tots els instruments legislatius de què disposa per assegurar el compliment de la Convenció dels Drets dels Infants de l’ONU”, defensa la plataforma, qui també reclama que per tal d’evitar la vulneració de drets de la infància en situació de més vulnerabilitat és necessària una coordinació efectiva entre tots els departaments de la Generalitat. 

Mesures per reduir la pobresa infantil 

PINCat exigeix que s’implementi l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil i que es doni una especial atenció a la detecció precoç, l’atenció integral i la coordinació intersectorial. Demanen que s’augmenti la inversió social en la infància i les famílies per situar-la al nivell de la inversió mitjana de la Unió Europea, la qual és d’un 2,5%.  

Així mateix, exigeixen també que es faci efectiu el conveni per fer front a la pobresa energètica i estendre’l a la resta d’empreses comercialitzadores, així com condonar els deutes de les llars dels anys 2022 i 2023.  

En matèria d’habitatge, demanen que s’augmenti el parc d’habitatge públic i es prioritzi el règim de lloguer per fer front a l’emergència residencial. També demanen que es faci efectiu el traspàs de l’ingrés mínim vital (IMV) a Catalunya i que la renda garantida de ciutadania (RGC) es gestioni de manera integrada amb l’IMV.  

Inclusió i equitat a l’educació 

Respecte a l’educació, la plataforma exigeix el desplegament de les mesures proposades pel grup impulsor derivat de l’Acord de Govern de la Generalitat del 9 de setembre del 2023 i que es prioritzin les 18 mesures urgents proposades pel curs 2024-2025.  

PINCat també demana que es garanteixi l’accés universal a l’educació pública de zero a tres anys mitjançant programes específics, que es desplegui el Decret d’educació inclusiva, així com que s’efectuïn mesures per fer front a la segregació escolar i l’abandonament escolar prematur.  

En aquesta línia, reclamen l’establiment d’acords entre departaments per tal d’oferir itineraris flexibles per garantir un sistema educatiu d’accés universal que reculli les necessitats específiques de cada infant. Pel que fa al lleure educatiu, demanen la seva universalització, ja que el consideren imprescindible en el desenvolupament dels infants i adolescents. De la mateixa manera, demanen que el menjador escolar sigui gratuït per a les famílies en situació de vulnerabilitat. 

Més pressupostos destinats als serveis socials bàsics 

A banda, PINCat també insta als partits polítics a incrementar la dotació pressupostària destinada als serveis socials bàsics, així com millorar l’accés a les prestacions socials, reclamen que es desplegui el model de Serveis d’Intervenció Socioeducativa (SIS), donant especial atenció a la infància en risc d’exclusió social i maltractament.  

Eliminar les barreres d’accés al sistema sanitari  

A més a més, demanen el desplegament del Pacte Nacional per la Salut Mental i l’augment dels recursos, programes i serveis de la xarxa pública de salut mental infantil, juvenil i d’addiccions. També que es reforci la xarxa d’atenció precoç de Catalunya i que es millori l’accés als serveis de salut especialitzats com l’oftalmologia i l’odontologia. 

Millorar el sistema de protecció de la infància i adolescència 

Pel que al sistema de protecció a l’infància, PINCat aposta per la seva desinstitucionalització, per tal d’enfortir-lo i potenciar l’acolliment familiar. En aquest sentit, volen que es reconeguin els drets dels joves extutelats més enllà dels 18 anys i que s’estudiï l’extensió de la prestació fins als 26 anys.

Exigeixen també que s’asseguri d’un circuit d’atenció estable als joves migrats sols i que s’apliquin mesures concretes per acabar amb les pràctiques contràries a aquest col·lectiu. 

Protegir els drets fonamentals dels infants 

PINCat considera clau que el nou govern adopti polítiques de protecció dels drets fonamentals de la infància. En aquesta línia, proposa la promoció de la participació activa dels infants en processos de presa de decisions que els afectin.

Així, demanden la implementació de la Llei de protecció integral a la infància i adolescència (LOPIVI) per garantir el benestar del col·lectiu en tots els àmbits de la seva vida i que es revisi la Llei dels drets i oportunitats en la infància i adolescència (LDOIA) i s’actualitzi d’acord els escenaris actuals, com els drets digitals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article