La CCAR reclama als partits que es presenten al 12M “vies legals i segures” per a les persones que demanen asil

L’entitat posa deures al pròxim Govern: combatre l’exclusió residencial i garantir els drets de persones refugiades, apàtrides i migrants


Amb les pròximes eleccions del Parlament de Catalunya a tocar, la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR) ha emès una bateria de propostes destinades a millorar les condicions i garantir els drets de les persones sol·licitants d’asil, refugiades, apàtrides i migrants a Catalunya. Les reclamacions abasten diverses àrees crucials, des de garantir vies legals i segures a persones amb necessitats de protecció internacional fins a dissenyar polítiques per a combatre l’exclusió residencial i facilitar l’accés a l’habitatge, entre d’altres.  

L’establiment de mecanismes per a assegurar vies legals i segures per a aquelles persones que arriben a Catalunya amb necessitat de protecció internacional ha sigut una de les principals demandes que ha posat sobre la taula la CCAR durant l’acte organitzat aquest dimecres per l’entitat la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Segons l’organització, aquestes vies legals i segures inclouen la implementació de programes de reassentament i reubicació, així com la creació de corredors humanitaris.

En aquest sentit, la CCAR insta al Govern que sorgeixi de les eleccions del 12M a mostrar un major compromís en matèria de reassentament, incrementant la quota acordada i ampliant el nombre de persones definitivament reassentades, així com l’augment de les nacionalitats elegibles.

Un altre punt clau per a l’entitat és l’accés al procediment d’asil, on demana una millora del sistema de “cita prèvia” per a la formalització de les sol·licituds de protecció internacional. A més, exigeix una major disponibilitat i agilització en l’assignació de cites, garantint que el registre de les sol·licituds d’asil sigui immediat i dins dels terminis establerts per a assegurar una documentació adequada i un accés efectiu al sistema d’acollida.

Pel que fa als infants i adolescents sense referents familiars, la comissió reclama a la DGAIA una tasca més profunda en la identificació d’aquests infants amb necessitats de protecció internacional, així com la implementació d’un pla de formació específic per a tots els professionals que treballen amb aquest col·lectiu.

En matèria de regularització i inclusió social, l’entitat demana la creació de programes específics per a les persones que han vist denegada la seva sol·licitud d’asil, però que són supervivents de greus violacions dels drets humans. Així mateix, exigeix una acció contundent per combatre els discursos d’odi i la discriminació cap a les persones migrants i refugiades.

Col·laboració amb l’administració  

Quant a l’accés als drets socials, la comissió insta a treballar coordinadament amb els municipis per garantir l’empadronament de totes les persones residents, independentment de la seva situació administrativa, i dissenyar polítiques per combatre l’exclusió residencial i facilitar l’accés a l’habitatge.  

Finalment, insisteix en la importància de l’administració pública en aquest procés, demanant la creació d’una taula de treball efectiva amb la participació activa de les entitats i les persones afectades, així com la formació en protecció internacional per a tots els operadors públics. 

Totes aquestes demandes les ha presentat l’entitat durant el debat organitzat aquest dimecres a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, en el qual han participat també representants dels partits polítics que es presenten a les eleccions del 12M.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article