21.000 euros per al suport psicosocial per als familiars de persones amb malaltia mental crònica

L'Obra Social 'la Caixa' col·labora amb la Fundació FEMAREC


L'Obra Social "la Caixa" ha concedit un ajut per valor de 21.000 euros a un projecte de la Fundació FEMAREC, SCCL, de servei de suport per a familiars de persones amb malaltia mental. Aquesta dotació econòmica forma part de la primera convocatòria 2012 del Programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials que convoca anualment l'Obra Social "la Caixa" amb l'objectiu de donar oportunitats als col·lectius en situació de vulnerabilitat social i al qual hi poden accedir totes les organitzacions sense ànim de lucre que treballen a favor d'aquests col·lectius en risc d'exclusió. 

Mitjançant aquesta convocatòria, l'Obra Social "la Caixa" vol contribuir a impulsar projectes que fomentin l'autonomia personal i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat o que per raons d'envelliment o malaltia pateixen el deteriorament de les capacitats i de la salut física o mental. 
 
El projecte seleccionat
 
La Fundació FEMAREC, SCCL, planteja un projecte de suport per a familiars de persones amb malaltia mental crònica amb l'objectiu de reduir l'estrès i repercutir positivament en la millora de la qualitat de vida de la unitat familiar. El projecte seleccionat va dirigit a l'anàlisi i la intervenció sobre les variables familiars que influeixen en la situació psicosocial dels usuaris. L'eix vertebrador el formen les diferents trobades entre malalts, familiars i experts, que conformen el Grup de Suport Familiar, la dinàmica del qual s'estableix en exposicions per part de l'expert en relació al grup de familiars, que es reuniran una o dues vegades al mes durant un parell d'hores. Aquest farà activitats en les quals hi participarà tota la família i d'altres on només hi haurà els familiars del malalt, però sempre es reserva un espai per a la interacció entre els participants.
 
Dades de Catalunya i l'Estat
 
A Catalunya, l'Obra Social la "Caixa" ha concedit ajudes a un total de 50 projectes, repartits per les quatre demarcacions. Barcelona (43), Lleida (3), Girona (2) i Tarragona (2). El total de les ajudes destinades per l'Obra Social "la Caixa" a Catalunya s'eleva a 949.500 euros. En el conjunt de l'Estat, l'Obra Social "la Caixa" ha seleccionat 286 projectes als quals ha destinat més de 5 milions d'euros. 
 
El director general de l'Obra Social "la Caixa", Jaume Lanaspa, ha destacat la vàlua dels projectes escollits, amb els quals, ha dit, “la Caixa renova el seu compromís social per ajudar a millorar les condicions de vida de les persones, la seva principal raó de ser".
 
Per un futur millor per a tots
 
A l'hora de seleccionar els projectes, en aquest primera convocatòria s'han tingut en especial consideració aspectes fonamentals com: la promoció de  l'autonomia personal dels beneficiaris (138 projectes); el desenvolupament personal i social de les persones amb discapacitat, que pateixen una malaltia o en situació de dependència (49 projectes); les iniciatives a favor d'un envelliment actiu i la prevenció de la dependència (26 projectes); les que fomenten la igualtat d'oportunitats i l'accessibilitat de les persones en risc d'exclusió (15 projectes); les que s'encarreguen de proporcionar suport psicosocial a l'entorn familiar dels beneficiaris (42 projectes); o les que fomenten el voluntariat vinculat a projectes de promoció de l'autonomia i atenció a la discapacitat i/o dependència (9 projectes).
 
Dels projectes escollits també s'ha valorat de manera especial la seva aposta pel treball en xarxa i la col·laboració entre entitats i agents socials, administracions públiques i altres organismes que s'han associat per sumar esforços i aconseguir així una major eficiència per arribar a més beneficiaris i en millors condicions. L'Obra Social "la Caixa" considera aquest com un dels valors que cal potenciar en el context socio-econòmic actual. 
 
Pensant en les persones, més que mai
 
"la Caixa" ha optat per reforçar, més que mai en aquests moments, el seu compromís amb les persones. En aquest sentit, l'Obra Social manté per al 2012 i per cinquè any consecutiu un pressupost de 500 milions d'euros. El desenvolupament de programes de caràcter social, adequats a les necessitats més emergents en l'actual context, concentra la major part de la inversió. La superació de la pobresa infantil, el foment del treball entre col·lectius amb dificultats, l'envelliment actiu i saludable de les persones grans i l'atenció a  les persones amb malalties avançades són, en aquests moments, les quatre línies de treball prioritàries. 
 
A més, "la Caixa" impulsa altres iniciatives dirigides a cobrir diferents carències socials, com ara la prevenció del consum de drogues, l'accés a l'habitatge, el foment de la diversitat i la interculturalitat com un valor social positiu, el foment del voluntariat, la concessió de microcrèdits o la cooperació internacional. Aquests objectius, a més del suport a l'educació i la investigació, la conservació del medi ambient i la divulgació de la cultura com a instrument de cohesió social, completen els objectius essencials de l'Obra Social "la Caixa". 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article