L'Institut Català de la Salut augmenta l'hospitalització a domicili

Aquesta pràctica ha crescut un 6% en un any i les sessions de tractament als centres de dia un 8%


El 2014 l'Institut Català de la Salut (ICS) va augmentar les alternatives a l'hospitalització convencional. El creixement més destacat correspon a l'hospitalització a domicili, del 6,1% en un any, i al nombre de sessions de tractament als hospitals de dia (7,7%).

Set dels vuit hospitals de l’ICS -Vall d’Hebron, Bellvitge, Germans Trias de Badalona, Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona, Verge de la Cinta de Tortosa i Viladecans- disposen d’unitats d’hospitalització a domicili. L’any 2014, aquests centres van donar 5.460 altes a pacients ingressats a la llar.  En total, tres de cada 100 altes realitzades van correspondre a hospitalització domiciliària.

Els malalts que són hospitalitzats a domicili reben, segons un comunicat de l'ICS, "els mateixos tractaments i les mateixes cures que rebrien si estiguessin ocupant un llit en un hospital". Aquest tipus d'atenció és voluntària i els pacients han de complir determinats requisits "com que la seva situació clínica sigui estable, que disposin d'una persona que els cuidi tot el dia i que la seva llar tingui unes condicions mínimes per acollir una persona malalta".

Aquests pacients reben la visita diària "d'un professional de la infermeria i, quan és necessari, d'un metge", i si la situació s'agreuja se'ls trasllada "immediatament en ambulància a l'hospital".

D'acord amb el comunicat, l'any passat també van créixer un 7,7% les sessions de tractament als hospitals de dia, arribant a les 263.323. Aquesta xifra suposa un increment del 47% respecte del 2009, fet que constata la "consolidació d'aquest recurs, que permet oferir als pacients tractament complex de manera ambulatòria, estalviant-los l’ingrés hospitalari".

Operacions sense necessitat d'ingrés  

La cirurgia major ambulatòria també permet reduir els ingressos a l’hospital.  L’any 2014, els centres de l’ICS van dur a terme 41.586 intervencions d'aquest tipus -un 4% més que l'any anterior- xifra que representa prop del 42% de totes les intervencions de cirurgia major que es realitzen als hospitals de l’empresa pública.

"L’èxit de la cirurgia major ambulatòria ha permès, per una banda, augmentar la seguretat clínica dels pacients i alliberar recursos d’hospitalització i, per l’altra, millorar l’accessibilitat de les persones que realment necessiten ser hospitalitzades en una planta convencional", sentencia el comunicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article