L'economia millora però les entitats catalanes reclamen que també cal 'créixer socialment'

Ahir a la tarda es va inaugurar el V Congrés del Tercer Sector Social que reunirà 1800 persones i que comptarà amb una quarantena de ponents nacionals i internacionals


L'economia ha agafat embranzida però les capes més desafavorides de la societat continuen en una situació de precarietat. "Els fets ens estan demostrant que per avançar en igualtat hem de créixer socialment, no només econòmicament", va subratllar el president de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social, Oriol Illa, en la presentació que va donar el tret de sortida al V Congrés del Tercer Sector ahir a la tarda al Teatre Nacional de Catalunya.

Illa va insistir que malgrat que “l’economia ha crescut els darrers dos anys de forma continuada, s’han augmentat les desigualtats i s’ha cronificat la pobresa al nostre país. Aquesta és una sortida de la crisi que no ens agrada. Perquè no és una sortida de la crisi". El president de la Taula d'Entitats va reclamar, doncs, un augment del parc de pisos socials, una reducció de l'atur i un blindatge dels drets socials.

Unes propostes que van tenir el suport del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, que van acompanyar Illa en la presentació. Els representants polítics van reconèixer que moltes famílies viuen en una situació greu de vulnerabilitat i van agrair la tasca de les entitats socials per contribuir, de manera desinteressada, a capgirar aquestes situacions.

Segons Illa, aquestes entitats són un "potent instrument al servei dels més vulnerables" i d'aquesta manera va fer una crida a les administracions presents per recordar-los que “som aliats per revertir una situació que sabem i compartim que no és la que voldríem. I per fer-ho, ens han d’ajudar a 'créixer socialment'", apel·lant el lema del congrés.

La resposta dels representants polítics, en la mateixa direcció

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va qualificar d'"escàndol dolorós" que els fons recaptats en el 0,7% de l'IRPF no arribin a Catalunya, d'acord amb la sentència del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem: "Estem parlant de desenes de milions d'euros". Puigdemont va aprofitar el seu discurs en la inauguració del V Congrés per reclamar a l'Estat i al futur govern després del 26J que es replantegin aquesta decisió.

Tanmateix, el president va assegurar que aquest juliol el Govern aprovarà el Tercer Pla de Suport, que suposarà un reconeixement al tercer sector i permetrà consolidar algunes millores i posar-ne en marxa d'altres.

A nivell local, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també va iniciar el seu discurs amb una bona notícia: s'obrirà una convocatòria de 2.000 places públiques noves per contractar a mestres i treballadors socials. "És impossible tenir bons serveis socials sense poder contractar a més treballadors", va expressar Colau. A més, va recordar que l’Ajuntament de Barcelona no contractarà a empreses que desviïn fons a paradisos fiscals com Panamà.

El V Congrés del Tercer Sector Social

Des d'ahir i fins dijous prop de 1.800 persones participaran en les diverses activitats programades en el V Congrés del Tercer Sector Social, que se celebren al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, i que comptaran amb la participació d’una quarantena de ponents nacionals i internacionals. Les jornades clouran dijous a les 17:45 hores a l’Auditori del CCCB en un acte de cloenda en el qual es farà públic el manifest final del V Congrés. Podeu consultar totes les activitats en aquest programa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article