Tot el que has de saber si ets un infant tutelat i compleixes 18 anys

La Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits ha creat una guia per ajudar els joves a emancipar-se


La Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits, que agrupa diferents entitats que treballen per a joves que estan o han estat tutelats, ha inaugurat el web www.guiaemancipacio.org. El projecte, que neix amb la voluntat d’ajudar els joves extutelats immersos en processos d’emancipació, ofereix estratègies per capacitar aquest col·lectiu a l’hora d’afrontar la seva vida de forma autònoma.

“Als 17 anys veus que els 18 ja seràs al carrer i aquí és quan comences a planejar el teu futur. Em vaig moure i vaig preguntar si hi havia alguna ajuda. Aleshores em van dir que em donarien una prestació econòmica de la Generalitat. Amb això vaig poder anar a viure sol i vaig estudiar un grau mitjà d’infermeria”, explica Azziz Matrouch, un jove extutelat.

El web planteja preguntes i ofereix respostes de tots els àmbits de la vida d’un jove extutelat, des de dubtes relacionats amb l’habitatge, la feina o l’economia fins a qüestions de salut, tràmits, beques i oci i lleure. D’aquesta manera, la Guia Emancipació pretén ser una eina orientadora per als joves i una plataforma al servei dels professionals que treballen amb els joves sense suport familiar i en procés d’empancipació.

Llogar un pis o fer la declaració de la renda, maldecaps que ja no ho seran tant

Així, per exemple, el web especifica les diferents opcions que té un jove tutelat per emancipar-se en una llar. A més, ofereix diferents recursos i consells per llogar o comprar una habitació o un pis i ajuda a calcular les despeses de casa de cada mes.

La guia també explica les obligacions fiscals que té una persona major d’edat, com ara fer la declaració de la renda. Tanmateix, adverteix de les sancions i multes que poden posar si no es compleix amb la legalitat. Ara bé, el web no només ofereix recursos relacionats amb les obligacions del dia a dia sinó que també inclou un espai on s’enumeren diferents activitats d’oci i dóna idees sobre què fer durant el temps lliure.

La majoria d’edat, un moment decisiu

La majoria d’edat representa, per als joves tutelats, un moment important de les seves vides perquè deixen d’estar sota la tutela de l’Administració. Segons l’informe ‘Joves extutelats, el repte d’emancipar-se avui’ de la Taula del Tercer Sector, “es tracta d’un camí únic i personal en què factors com la família, l’origen, els recursos disponibles i les capacitats de cadascú hi juguen un paper decisiu” i, per tant, “les mesures de suport són necessàries perquè aquests joves puguin passat d’una situació de protecció a una situació de plena autonomia”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article