El Govern contractarà 403 professionals per implementar la Renda Garantida de Ciutadania

Són llocs de treball temporal de tres anys i de moment s'han incorporat el 80% dels nous efectius


El Govern té previst contractar 403 professionals per implementar la Renda Garantida de Ciutadania, que començarà a aplicar-se aquest divendres de forma gradual fins al 2020. Es tracta de contractes de tècnics de gestió i administratius, de caràcter temporal per tres anys i a temps complet o parcial, segons ha detallat la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. De moment, s'han contractat el 80% d'aquests nous efectius, uns 320, sobretot per informar i atendre els demandants de la prestació; la resta, s'aniran incorporant en els propers mesos i són llocs de treball relacionats amb la gestió. Abans que s'acabi l'any, els 403 contractes haurien de ser una realitat.

Els nous professionals s'han incorporat a les Oficines de Treball (189 efectius), a les oficines d'Atenció Ciutadana i Oficines d'Afers Socials i Famílies (133 efectius), a la Direcció General d'Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa (44 efectius) i a la Direcció General de Protecció Social (37 efectius).

Les persones que actualment perceben la Renda Mínima d'Inserció (426 euros) cobraran de manera automàtica i sense fer cap tràmit la nova prestació, que seran 564 euros a l'inici, el 85% de la quantia prevista pel 2020 (664 euros). Segons els càlculs de la conselleria, són unes 27.000 persones les que perceben la RMI.

També podran accedir a la Renda Garantida aquelles persones que ho demanin voluntàriament i compleixin els requisits. El Departament ha rebut durant el mes d'agost, quan va activar el telèfon d'atenció (900 400 012), i primers dies de setembre més de 4.320 entrades sol·licitant informació; n'ha atès 2.900 fins al final i ja té programades 500 cites prèvies a partir del 15 de setembre. També ha activat la web rendagarantida.gencat.cat i ha posat en marxa una campanya informativa. L'objectiu és que els possibles perceptors accedeixin a la informació i puguin tramitar la sol·licitud d'una manera senzilla.

En una roda de premsa aquest dimarts per informar sobre la implementació de la nova prestació, la consellera Bassa ha preferit no avançar xifres de quantes persones es beneficiaran de la Renda Garantida de Ciutadania en els propers mesos. Amb tot, el departament preveu que a finals del 2020 els expedients únics siguin uns 70.000.

Silenci administratiu positiu

Les sol·licituds es resoldran en un termini de, com a màxim, quatre mesos. Com a novetat important, el silenci administratiu significarà que la sol·licitud ha estat resolta positivament.

Segons han destacat els responsables del departament, les persones amb cita prèvia fins al 15 de novembre que acabin sent perceptores de la Renda Garantida, cobraran la prestació amb efecte retroactiu des del 15 de setembre. El Govern ha previst aquest període perquè les persones que compleixin els requisits puguin estar tranquil·les a l'hora d'esperar la cita prèvia. A partir del 15 de novembre, la prestació es percebrà amb efecte retroactiu des del dia que s'hagi tingut la cita prèvia.

Una prestació lligada a un pla d'inserció laboral o inclusió social

El Parlament va aprovar per unanimitat el juliol la proposició de llei de la Renda Garantida de Ciutadania, sorgida d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que va recollir més de 120.000 signatures. Es tracta d'una prestació econòmica per a persones i unitats familiars que no disposin dels ingressos mínims per a una vida digna, amb l'objectiu de vetllar per a la seva inclusió social o laboral. La prestació es podrà ampliar segons els membres de la unitat familiar fins assolir el màxim de 1.200 euros (l'any 2020) per a unitats familiars de cinc membres.

La nova prestació s'implementarà a partir del dia 15 de setembre i permetrà que les persones beneficiàries cobrin d'entrada 564 euros mensuals lligats a un pla d'inserció laboral o d'inclusió social segons la realitat de cada receptor. D'aquesta manera, els perceptors cobraran una prestació garantida de 414 euros i s'hi afegiran 150 euros complementaris en funció de si se segueix el pla acordat entre administració i beneficiari. La quantitat a percebre anirà augmentant fins l'any 2020 quan els beneficiaris cobraran el 100% de l'Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), estimat ara en 664 euros al mes.

Les persones beneficiàries de la Renda Garantida de Ciutadania han de ser majors de 23 anys, no disposar d'ingressos, rendes o recursos mínims durant els sis mesos anteriors a la sol·licitud i no ser beneficiàries d'una prestació pública o privada de servei residencial. També han d'estar empadronades a Catalunya i tenir-hi residència durant els 24 mesos anteriors a la sol·licitud, així com no disposar de propietats a banda de l'habitatge habitual. En aquesta primera fase, la RGC només serà compatible amb les rendes de treball a temps parcial de famílies monoparentals. Aquesta nova renda s'ha percebut com un dret subjectiu, és a dir, que no va percebut a la disponibilitat pressupostària.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article