Denuncien la “degradació” del servei d'atenció a víctimes de violència masclista del Baix Llobregat

Els treballadors han aturat la seva activitat per rebutjar la reducció de la plantilla, que implica una pèrdua de la “qualitat assistencial”


La plantilla de la unitat d'assessorament i acompanyament a víctimes de violència a masclista del Servei d'Intervenció Especialitzada del Baix Llobregat, han dut a terme una aturada d'una parell d'hores de la seva activitat aquest dilluns per denunciar la "degradació progressiva" de les seves condicions laborals.

Els professionals afirmen que des de l'any 2014 han vist reduïda la plantilla, indiquen que no s'estan cobrint les baixes mèdiques de curta i mitja durada i que es troben “al límit” de les seves capacitats.

Afirmen que la manca de recursos humans i materials està comportant “una pèrdua de la qualitat assistencial”. La protesta, que ha tingut lloc entre les onze del matí i la una del migdia, ha arribat després de sis mesos de negociacions sense acord amb l'Associació Benestar i Desenvolupament, entitat concessionària del servei. Ahir a la tarda es va celebrar una nova reunió que comptarà amb la mediació de la Generalitat.

Els treballadors denuncien que des de l'any 2014 han vist reduïda la plantilla del servei, incloent-hi baixes de personal essencial per preservar l'eficàcia del servei com són psicòlogues, treballadores socials i inseridores laborals.

A banda, informen que l'Associació Benestar i Desenvolupament, responsable de la gestió del servei, ha deixat de cobrir les baixes mèdiques de curta o mitja durada del seu personal, obligant la resta de la plantilla a realitzar sobreesforços per cobrir les absències i provocant una creixent desatenció d'àrees concretes en un context de notable increment de les consultes i del volum de persones ateses des d'aquest espai.

“La retallada de personal i altres factors fan que cada cop hi hagi més pressió sobre l'equip amb menys temps per invertir en tasques organitzatives i d'agenda i més sobrecàrrega”, comenta Àlex Romo, educador del servei i portaveu del col·lectiu de treballadors.

Així mateix, considera que “l'atenció a la violència masclista té una sèrie de càrregues psicoemocionals molt determinades que han de poder-se reconèixer”. En aquest sentit revela que la degradació de les condicions laborals ha generat un fort “desgast” dels professionals que s'ha traduït en un “increment de baixes mèdiques molt seguides que no s'estan cobrint”. Tot plegat, afirma, repercuteix en les usuàries perquè disminueix la ratio de persones que poden atendre.

Paral·lelament, la plantilla va fer arribar un escrit adreçat a la Direcció General de Famílies de la Generalitat, responsable d'aquesta unitat, on exposen aquestes problemàtiques.

Creació d'un nou sindicat

Els convocants de la vaga consideren que la situació que es viu al Servei d'Intervenció Especialitzada del Baix Llobregat no és una excepció.

Segons afirma la plantilla, a la majoria d'aquests centres que van néixer arran de l'aprovació de la Llei 5/2008 del Dret de les Dones a Eradicar la Violència Masclista, es donen circumstàncies similars sense que la Generalitat estigui vetllant suficientment per les condicions laborals de les professionals contractades per les diferents empreses i institucions concessionàries del servei a les 8 demarcacions territorials on hi és present.
És per això, que des del Servei del Baix Llobregat s'ha impulsat la creació del Sindicat Teresa Claramunt que pren el nom de la històrica militant anarquista i feminista de finals del segle XIX i principis del segle XX i que pretén aglutinar les problemàtiques que presenten aquests col·lectius laborals.
 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article