Les escoles cooperatives es reivindiquen enfront les crítiques als concerts educatius

La Federació de Cooperatives d'Ensenyament de Catalunya ofereixen prop de 2.000 places i defensen el seu model de “referència”


Després que la FaPaC demanés acabar amb la doble xarxa i els concerts educatius, les escoles cooperatives han defensat el model de gestió i participació que les caracteritza. Davant una eventual integració a la xarxa pública, la Federació de Cooperatives de l'Ensenyament de Catalunya (FeCEC), el president de l'entitat, Josep Maria López Fumat, s'ha mostrat disposat a negociar sempre i quan es pugui respectar el seu model de decisió.

Per López Fumat, la xarxa pública només garanteix el lloc de feina dels mestres però no tot el model on la participació de tots els treballadors i de les famílies és rellevant. Les escoles cooperatives ofereixen prop de 2.000 places pel curs vinent. López Fumat ha recordat que als inicis de la democràcia, les aleshores cooperatives van tenir sobre la taula el mateix debat i que algunes ja es van integrar a la xarxa pública. Fumat no hi veu inconvenient però reconeix que s'hauria de negociar per mantenir vigent els models de gestió de cada cooperativa que també inclou el personal no docent, els serveis de menjador, etc.

Més demanda que oferta en escoles cooperatives

A Catalunya hi ha actualment 41 escoles cooperatives, una xifra que ha anat creixent els darrers anys, igual que el nombre de places. Per a P3, s'ofereixen 1.142 places. López Fumat considera que són escoles “ben integrades al barri” i que acaben sent “de referència'”. Destaca que s'han anat consolidant i que cada curs hi ha “més demanda que oferta”. La Federació considera que el model de participació és un valor afegit per a les famílies que creuen que l'escola s'ha de fer conjuntament.

López Fumat recorda que les escoles cooperatives van néixer per fer ensenyament en català i del català i per tant, s'oposen totalment a qualsevol casella lingüística o canvis en el model actual, fins i tot, el 25% de castellà.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article