Quasi el 70% de les metgesses i metges de família pateixen precarietat laboral

La CAMFIC alerta que aquest col·lectiu és “líder en precarietat laboral”, especialment en el col·lectiu més jove de 30 a 40 anys


El col·lectiu de metges i metgesses de família que han finalitzat el seu període de formació MIR entre el 2009 i el 2015 és el que més ha patit l’impacte de la crisis econòmica i on les retallades en Salut han estat més paleses. Així ho demostra un estudi de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) que ha comptat amb la col·laboració de les Unitats Docents de Medicina de Família de Catalunya, i en el que han participat 250 professionals d'aquesta especialitat

Entre les principals conclusions de l'estudi La situació laboral dels especialistes en Medicina de Família i Comunitària de 2009 a 2015 destaca que un 68.3% dels metges i metgesses pateix precarietat laboral, alta o moderada.

Així, d’aquest 68.3%,  un 49.8% dels professionals diuen tenir un nivell de precarietat laboral moderada, i un 18.5% manifesten patir una precarietat alta o molt alta. Mentre que un 31.8% dels metges expressen sentir poca precarietat laboral.

El malestar laboral afecta ambdós sexes per igual

De fet, en l’estudi no s’han observat diferències en termes de precarietat i burnout, és a dir, nivell de malestar laboral, relacionades amb el sexe del professional.  Per contra, existeixen diferències estadísticament significatives en funció del tipus de contracte: un contracte laboral temporal s’associa a una major puntuació de burnout i a major precarietat de totes les dimensions estudiades.

Segons les dades publicades per la Central de Resultats de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), l’any 2011 es comptabilitzaven 4.518 llocs de treball de metges de família. Per contra, les dades de l’any 2015 de la mateixa entitat reflecteixen un total de 4.387 places de metges de família, és a dir, 131 professionals menys en 4 anys a Catalunya.

A més, l’evolució demogràfica comporta un increment de l’envelliment, de la multimorbilitat i de la complexitat de la població atesa, que actualment s’aborda amb menys professionals, que demanen millores en les seves condicions laborals. Es per això, que davant les manifestacions i denúncies de l’empitjorament en les condicions laborals i la disminució de recursos en l’àmbit de l’atenció primària, la CAMFIC va decidir endegar aquest estudi sobre la Precarietat Laboral i el Burnout.

Des d'aquesta entitat destaquen que cal acabar amb la precarietat laboral entre els metges de família, ja que ”som líders en precarietat laboral, especialment en el col·lectiu més jove de 30 a 40 anys”.

Un pla de xoc per fer front a la sobrecàrrega de visites

Segons alerten, cal desenvolupar un pla de xoc amb “urgència” per consolidar allò que tot ésser humà, també els metges de família, necessiten que és estabilitat laboral i reconeixement. En aquest sentit, recorden que actualment, els metges de família pateixen sobrecàrrega de visites. “Cal tenir cura dels professionals amb més de 25 visites diàries per metge, amb pacients cada vegada més complexos, compromet la fiabilitat del professional i per tant posa en risc la seguretat del pacient“. ”Ens cal promoure un sistema sanitari segur, fiable i sostenible amb més metges i metgesses de família”.

En aquesta mateixa línia, Jordi Mestres, vicepresident de la CAMFiC es lamenta que la precarietat laboral porta anys instal·lada a l'Atenció Primària: “Podríem dir que comença a cronificar-se de forma preocupant en els diferents estaments de la professió, especialment en el col·lectiu de metges i metgesses més joves. Som professionals excel·lentment formats que veiem com l'anomenat sistema no fa el possible per fidelitzar-nos, com no focalitza els seus esforços en retenir-nos”.  I per això, segons alerta Mestres “som, malauradament, exportadors de grans professionals, a altres nivells assistencials, a la medicina privada i altres països on sí que es tenen en compte els nostres valors professionals”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article