Unicef exigeix una renda universal per a fills a càrrec per combatre la pobresa infantil

L’ONG assenyala en un informe que Catalunya ha de promoure una educació inclusiva i lluitar contra la violència contra els més petits


La Unicef reclama que, d’aquí al 2030, Catalunya erradiqui la pobresa infantil, promogui una educació inclusiva i combati la violència contra els més petits. Així ho detalla en l’informe ‘L’Agenda 2030 en clau d’infància a Catalunya’, en què analitza diversos indicadors i fa un seguit de propostes.

L’informe constata que, d’acord amb les xifres de l’Enquesta de Condicions de Vida, el 2016 el 25% dels infants catalans (348.600 en total) viuen en risc de pobresa. “Aquesta dada situa Catalunya quatre punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea”, alerta l’ONG en l’informe. De fet, la infància és el col·lectiu més perjudicat per la crisi i el risc de pobresa ha experimentat un creixement important, sobretot en les famílies monoparentals femenines.

Això, segons l’informe, suposa que Catalunya tingui uns elevats nivells de desigualtat, que van augmentar durant els pitjors anys de la crisi. En el cas de la població infantil, el 20% dels nens i nenes més rics disposaven de 7,9 vegades la riquesa del 20% més pobre, el que evidencia que la desigualtat és més gran entre la població infantil i adolescent que entre el conjunt de la població.

Davant tot plegat, l’ONG denuncia que Catalunya té un sistema de protecció social molt limitat. Per això, reclama establir una prestació per a fill a càrrec de caràcter universal, on l’infant sigui el titular i cobreixi els mínims essencials. També reclama augmentar la inversió social i enfortir les polítiques de lluita contra la pobresa i l’exclusió social infantil. Així mateix, demana introduir canvis en la fiscalitat i fomentar l’ocupació de qualitat.

El repte d’una educació inclusiva

L’ONG també reclama l’educació com una responsabilitat clau de la societat i alerta que el sistema educatiu català “no és just ni inclusiu quan gairebé un de cada sis joves abandonen prematurament els estudis”. Així ho ha explicat Roger Garcia, responsable de polítiques d'infància d'Unicef Comitè Catalunya, que ha conclòs que també hi ha mancances en l’escola bressol i que cal combatre la segregació escolar.

Així mateix, també l’ONG també demana incrementar la prevenció i detecció de totes les formes de violència i abús contra els infants i l’atenció envers els que les pateixen. Per això, cal posar els infants al centre del sistema de protecció. Alhora, també exigeixen el compliment del principi de l’interès superior de l’infant en el cas dels nens i nenes estrangers no acompanyats.

“Cal disposar de recursos necessaris per poder atendre’ls adequadament, començant per ampliar el número de places residencials i promoure l’acompanyament per evitar situacions d’irregularitat administrativa en assolir la majoria d’edat”, demanen en l’informe.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article