Els pacients de les UCI podran rebre les visites dels seus familiars sempre que ho desitgin

L’acompanyament dels malalts redueix l’estrès i aporta un benefici terapèutic que influeix positivament en la seva recuperació


A partir d'ara els hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) facilitaran l’acompanyament a les persones ingressades a les unitats de cures intensives (UCI). Les UCI d’adults amb lliure accés per als familiars són una realitat a d’altres països, com els Estats Units, des dels anys noranta. A Catalunya, aquest pas el van dur a terme primer les unitats de crítics de nounats i pediàtriques i, des de l’any passat, també les unitats d’adults de l’ICS.

Així, la nova mesura va lligada a un canvi de paradigma del propi funcionament de les UCI. Rafael Máñez, coordinador del Programa d’expertesa assistencial de l’ICS (PADEICS) de medicina intensiva i cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge, explica que avui en dia es procura mantenir despert al pacient respectant el seu confort: “Hi ha evidència que si la persona ingressada a la UCI es manté desperta més temps la seva recuperació és més ràpida”.

En aquesta línia, segons Máñez, “si el pacient està conscient, ajuda molt en la seva recuperació el fet de tenir una persona de referència al costat”. Això ha canviat en els darrers anys, els malalts han d’estar actius perquè s’escurça el temps d’estada a la UCI. “Els professionals busquem un equilibri. Quan tens un malalt en estat greu, fins i tot quan requereix un suport tècnic important, pot estar relativament despert i tenir un familiar amb ell”, ha assenyalat Máñez.

Està demostrat que l’acompanyament té un benefici terapèutic positiu que influeix en la recuperació. Per aquest motiu, les UCI han eliminat els horaris definits per a les persones més properes al pacient: “S’individualitza en cada cas, i es mantenen franges de visita per a les visites puntuals”, explica aquest expert.

Cada hospital de l’ICS ha posat en marxat aquest consens tenint en compte les especificats de cada servei. La informació es trasllada als familiars tan bon punt hi arriben i es pacta de quina manera seran al costat del pacient. Máñez explica que la resposta de les famílies és molt positiva i aposta perquè cada cop més “la UCI sigui una unitat menys excepcional i s’assembli més a una planta d’hospitalització convencional”.

En aquesta mateixa línia de millorar la confortabilitat, les UCI també ha obert les portes als menors de 12 anys, amb una preparació prèvia de la visita i sempre de forma consensuada.

Més comunicació, millor atenció

Un altre dels projectes en marxa és la millora dels circuits comunicatius entre els professionals i amb les famílies. Les UCIS tenen una alta activitat les 24 hores del dies i cal optimitzar les comunicacions per evitar pèrdues d’informació. “Molts són els professionals que hi intervenen i cal comunicar millor, hem d’aconseguir l’excel·lència en aquest àmbit”, apunta Máñez. Per aquest motiu, el PADEICS treballa per generar nous protocols d’actuació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article