L’Hospital Trueta de Girona atén més de 900 pacients amb ostomia en quatre anys

El centre és un referent estatal en aquesta intervenció, consistent a desviar a l'exterior del cos el curs natural del circuit d'orina, femta o gasos

L’Hospital Trueta de Girona ha atès més de 900 pacients portadors d'una ostomia durant el període 2014-2017 a través de 3000 visites successives i donant resposta a més de 600 consultes telefòniques. El centre de referència de comarques gironines fa unes 200 operacions a l'any per col·locar el dispositiu que permet desviar del cos el curs natural del circuit d'orina, femta o gasos. A més a més, el centre compta amb una consulta d'infermeria específica per als pacients des de fa 21 anys i s'ha convertit en un referent estatal en aquest camp. Aquest 5 d'octubre és el Dia Mundial del Pacient Ostomitzat.

La Unitat d'Infermeria especialitzada en ostomies compta amb Glòria Vaquer al capdavant. Entre els objectius de les consultes hi ha reduir al màxim l’impacte físic i emocional de portar una ostomia i ajudar al pacient a ser al més autònom possible.

En aquesta unitat, també s'encarreguen d’ajustar el dispositiu que sigui més adequat per a cada pacient i en un 70 % dels casos han de resoldre els problemes de la pell que envolta aquest dispositiu. La complexitat de la situació que es planteja als pacients ostomitzats fa que moltes vegades també es treballi en coordinació amb els equips de dietistes, psicoterapeutes i dermatòlegs de l’Hospital Trueta, a més a més dels cirurgians i especialistes.

Portar una ostomia representa un canvi en la vida dels pacients, que necessiten uns professionals qualificats que els orientin per superar les dificultats que dia a dia es troben, tant ells com els familiars i els cuidadors. Més d’un 65 % de les ostomies són provocades per malalties oncològiques del sistema digestiu i urològic, que obliguen els cirurgians a extirpar una part dels intestins o de la bufeta urinària. A molta més distància, les causes de les ostomies són les malalties inflamatòries intestinals, seguides dels traumatismes, les isquèmies intestinals i les malformacions congènites en nadons, especialment entre els grans prematurs.

El Servei de Cirurgia General i Digestiva del Trueta compta amb una unitat de cirurgia colorrectal que és referent a la Regió Sanitària de Girona, igual que el Servei d’Urologia i la Unitat Oncoginecològica. En conjunt s’hi fan cada any unes 200 ostomies, ja siguin temporals o definitives. Als pacients candidats a una ostomia se’ls prepara a la consulta d’estomateràpia abans d’anar a quiròfan i se’n fa un seguiment un cop donats d’alta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article