Salut eleva a 24 els brots d'impetigen des de principis d'any

La majoria han estat en escoles i a la ciutat de Barcelona


El Departament de Salut ha detectat 24 brots d'impetigen, una infecció de la pell de caràcter lleu però molt contagiosa, des de principi d'any, 20 dels quals s'han notificat a partir de les darreres setmanes de setembre i fins aquest dimecres. La majoria dels brots, 19 (79,2 %), han estat detectats en l'àmbit escolar; 3, a nivell familiar; 1 en un casal d'estiu i 1 en una institució no sanitària. 17 dels brots s'han notificat a la ciutat de Barcelona, i els altres al Valles Oriental i Vallès Occidental (2), Barcelonès Nord-Maresme (2), Barcelonès Sud (1), Girona (1) i Terres de l'Ebre (1).

D'aquests 24 brots, Salut en va confirmar aquest dimarts 17, que s'havien declarat en les darreres setmanes. L'impetigen és una infecció bacteriana superficial i localitzada de la pell. Es tracta d'una infecció freqüent, especialment en infants entre 2 i 5 anys, encara que poden resultar afectades persones de totes les edats. La seva incidència s'incrementa a l'estiu i també a principis de la tardor, per la calor i la humitat. Es declara un brot quan es produeixen dos o més casos relacionats en el temps i l'espai.

Es presenta amb més freqüència a zones de la pell amb ferides o rascades i, per tant, les zones descobertes són les que més resulten afectades. Es transmet per contacte directe amb les lesions de la pell o indirecte a partir d'objectes o roba compartida, com tovalloles o material esportiu. Se sol presentar en l'entorn familiar, col·legis i altres centres en què hi ha molt contacte entre les persones. Els esports també poden afavorir el contagi.

En general, els pacients responen bé al tractament i acostuma ser suficient seguir un tractament antibiòtic local per curar la infecció, encara que de vegades és requereix tractament oral, especialment si les lesions són més extenses.

Mesures preventives i de control

Com a mesures preventives i de control per limitar l'extensió d'impetigen, la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) recomana consultar el pediatra o el dermatòleg davant de la sospita d'estar afectat. També indica que un alumne infectat no vagi a l'escola fins a 48 hores després que hagi iniciat el tractament antibiòtic. En alguns casos, pot ser recomanable allargar el temps d'absència si les lesions no estan seques.

Recomanen extremar les mesures higièniques al domicili i a l'escola dels afectats, especialment rentar-se les mans amb regularitat amb aigua i sabó abundant i eixugar-se-les bé després. És important tallar bé les ungles i mantenir-les netes; mantenir seca la zona de la boca en cas de baveig excessiu; evitar tocar o gratar la pell lesionada; no compartir tovalloles ni roba com mocadors o bufandes i no fer activitats que impliquin molt contacte personal. També es recomana tapar les lesiones que estiguin descobertes fins que hagin format crosta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article