Un assaig clínic demostra l’efecte positiu de les vacunes personalitzades en el càncer cerebral

Els investigadors aposten per tractar el tumor més agressiu amb dues vacunes d'immunoteràpia personalitzades


Per primera vegada, un estudi clínic demostra que les vacunes personalitzades d’immunoteràpia poden tenir un efecte positiu en el tractament del càncer cerebral, en concret, el glioblasatoma, un tipus de tumor cerebral molt agressiu. Vall d'Hebron ha participat en aquest estudi que avui publica la revista Nature.

El glioblastoma, una forma agressiva de tumor cerebral amb mal pronòstic i que compta amb un arsenal terapèutic poc efectiu per a la supervivència general. De fet, les característiques pròpies del tumor, com per exemple la baixa càrrega per fer mutacions i que implica que sistema immunitari només pugui atacar a pocs neoantígens, ha contribuït a què els pacients no s'hagin pogut beneficiar prou dels últims avenços en inhibidors tumorals específics.

A l'estudi van participar 15 pacients de sis hospitals europeus, un d'ells de Vall d'Hebron. Tots havien estat recentment diagnosticats de glioblastoma i van rebre dues vacunes terapèutiques de forma successiva. La primera de les vacunes, APVAC1, era activament personalitzada i estava dirigida a antígens no mutats. La segona vacuna, APVAC2, es dirigia preferentment contra neoantígens. Les composicions de les vacunes eren totalment personalitzades per a cada pacient en funció de diversos indicadors. Les dues vacunes van mostrar una seguretat i una inmunogenicitat favorables.

En aquest sentit, el Dr. Wolfgang Wick afirma que “la capacitat d'aprofitar el repertori complet d'antígens tumorals, inclosos els antígens no mutats i els antioxidants, pot oferir immunoteràpies més efectives, sobretot per a tumors amb baixa càrrega mutacional”.

I és que, tal com assenyala el Dr. Ugur Sahin, director executiu de BioNTech AG i vicepresident del consorci GAPVAC, “tot els tumors amb una baixa càrrega mutacional, com els glioblastomes, són susceptibles de ser abordats amb immunoteràpia personalitzada”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article