El Casal dels Infants alerta de l’exclusió cronificada i reclama més espais d’acompanyament

Una de cada tres famílies que participen en l’entitat pateix exclusió residencial i gairebé la meitat no té ingressos laborals estables


El Casal dels Infants ha alertat aquest dimecres de l’exclusió social cronificada que pateixen moltes famílies a Catalunya i ha reclamat més espais d’acompanyament perquè els joves facin una transició segura a l’adultesa.

L’entitat ha fet aquesta crida d’atenció durant la presentació del seu balanç de l’any 2018, en què ha analitzat la situació de les més de 7.000 persones socialment desfavorides que acompanya a través de 60 serveis educatius i de participació comunitària.

La directora general de l’associació, Rosa Balaguer, ha destacat que els indicadors d’exclusió social i de desigualtat no han recuperat els valors previs a la crisi econòmica: “No és una qüestió de la conjuntura, sinó que l’exclusió és una llosa del sistema”.

Les situacions de vulnerabilitat, ha afegit, es concentren i s’acumulen en els infants, les llars monoparentals, les famílies amb fills a càrrec, les dones i els migrants: “És molt fàcil sumar més d’un d’aquests factors de risc: com més se n’acumulen, més vulnerabilitat es pateix”.

En aquest context d’exclusió estructural, l’entitat considera preocupant l’empitjorament de les famílies desfavorides en les condicions d’habitatge i en el nivell d’ingressos de les llars. Una de cada tres famílies que participen en l’entitat viu en condicions insuficients en el seu habitatge.

Aquesta exclusió residencial és greu per una de cada cinc. D’altra banda, gairebé la meitat pateix manca d’ingressos estables derivats de l’activitat laboral. Arran de totes aquestes situacions acumulades, Balaguer ha incidit en “la càrrega emocional que arrosseguen les famílies que han de gestionar la misèria”.

Combatre l’exclusió educativa

Balaguer ha exposat que a la vulnerabilitat de les famílies es suma el risc d’exclusió educativa dels seus fills i filles, fruit de situacions de segregació escolar, la complexitat als centres, la baixa escolarització en la franja dels 0 als 2 anys i la manca d’accés a l’educació fora escola. Aquests factors es concentren en els barris més desfavorits.

Davant d’aquest context, el Casal dels Infants ha acompanyat aquest any prop de 2.600 infants de 0 a 16 anys a través dels seus serveis educatius i de lleure, amb l’objectiu de generar igualtat de condicions a aquests nois i noies de cara a l’èxit educatiu: “Estem oferint espais educatius i de lleure fora de l’horari lectiu per a qui més els necessita, i en calen més.

També vetllem perquè les famílies reforcin les seves competències i participin més en la comunitat, els fem suport en les seves necessitats bàsiques i els oferim acompanyament jurídic”, ha explicat la directora general de l’associació.

Transició de risc a l’adultesa

Pel que fa a la situació dels joves a Catalunya, l’entitat alerta: “Ens preocupa especialment la manca de serveis i recursos per als joves desfavorits, que suposa que en la transició cap a l’adultesa d’aquests nois i noies augmenti el seu risc d’exclusió social”.

Al Casal dels Infants, un de cada tres adolescents participants no continua els estudis postobligatoris malgrat haver assolit l’ESO, ha senyalat Balaguer: “Hi ha una manca preocupant de serveis i recursos per donar continuïtat a l’acompanyament als nois i noies quan passen a ser joves.

Així es fa molt difícil que continuïn estudiant i puguin definir amb garanties el seu itinerari de futur”.  Els diferents Casals Joves de l’associació han acompanyat enguany 220 nois i noies de 16 a 21 anys.

Joves sols

Davant l’augment de l’arribada de menors no acompanyats i de la manca d’una resposta a temps i adequada per part de les institucions, Rosa Balaguer ha senyalat els dèficits estructurals del sistema de protecció a la infància i la manca de previsió de recursos: “Els drets d’aquests nois i noies han de ser garantits sempre, sigui quina sigui la conjuntura. És una obligació institucional i una responsabilitat col·lectiva”.

Durant el 2018, 105 joves no acompanyats han participat en els diferents serveis del Casal dels Infants, dels quals 41 són menors d’edat.

L’associació considera que cal mirar més enllà de la situació dels menors i reforçar els serveis d’acompanyament per a aquells joves que, un cop són majors d’edat i deixen de ser tutelats —o bé arriben a Catalunya sent majors d’edat—, segueixen necessitant suport per tirar endavant.

El Servei de Transició a l’Autonomia (STA) del Casal dels Infants, que enguany ha acompanyat 50 joves, respon a aquesta necessitat. L’STA  ofereix a nois i noies sols i sense habitatge estable un itinerari per redreçar el seu futur, posant al seu abast cinc pisos compartits i la vinculació a un programa de formació i inserció sociolaboral.

L’altra gran aposta de l’entitat és col·laborar amb les entitats socials del Marroc per oferir oportunitats als joves i als col·lectius més vulnerables, enfortint la xarxa social per la defensa dels drets socials. Així, els programes Incorpora i DAAP al Marroc, que l’entitat desenvolupa en aliança amb entitats locals, treballen la formació i inserció laboral i participativa dels joves a Tànger i Casablanca.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article