Migra Studium busca 100 famílies per acollir persones refugiades a Barcelona

L'entitat denuncia l'espera per l'entrevista oficial d'asil ha passat de les quatre setmanes als sis mesos


La Fundació Migra Studium busca 100 famílies de Barcelona per acollir persones refugiades durant un màxim de tres mesos a casa seva. Durant aquest període l'ONG donarà suport pràctic a l'acolliment i la persona refugiada rebrà formació laboral i classes de llengua.

El motiu de la demanda és l'increment de persones que volen sol·licitar asil “en un sistema col·lapsat sense capacitat per donar resposta a les sol·licituds d’asil”, segons ha explicat la directora de l'entitat, Maria Carmen de la Fuente.

Segons l'entitat s'ha produït un increment “inacceptable i injust” del temps d’espera entre la sol·licitud formal de protecció internacional i l’entrevista oficial d’asil, que ha passat de les tres o quatre setmanes als sis mesos, “cosa que aboca aquestes persones a viure al carrer, o anar als albergs municipals”, ha explicat de la Fuente.

Moltes de les persones que arriben a Catalunya ho fan “totalment desemparades, sense xarxa social” i l’experiència demostra que “un ambient familiar les reconforta i ajuda a afrontar els propers passos amb més seguretat”, ha indicat la directora de l’entitat.

Les famílies acollidores han de tenir temps, una habitació disponible i es poden posar en contacte amb l'entitat a través de la pàgina web hospitalaris.org. La majoria de les persones per acollir són homes, joves, sol·licitants d'asil, i d'origen molt divers, ha indicat De la Fuente.

La xarxa d'acolliment es va posar en marxa el 2017, i el 2018 ja hi va haver 21 famílies que van acollir 27 persones només a Barcelona, amb el suport de l'equip professional de l'entitat, i persones voluntàries que acompanyen aquest procés.

El 90% de les persones acollides han trobat casa i feina i totes les famílies han valorat positivament l'experiència, segons ha explicat el delegat dels Jesuïtes a Catalunya Llorenç Puig.

“Per mi ara és un fill més”

Una de les 21 famílies que van acollir el 2018 és la família Bonmatí Baurier, que van acollir a casa seva durant uns mesos a Ibrahim Surry, un jove de Guinea que va arribar en pastera a Itàlia, i va venir a Barcelona a sol·licitar asil.

Va quedar fora dels programes d'acollida i després de dormir als albergs municipals va quedar en situació de carrer. Surry va fer un curs de cuina i va aconseguir feina com ajudant de cuina. Actualment continua treballant en un restaurant i viu de manera autònoma en un pis.

Blanca Baurier, mare de la família, ha exposat que els va impactar positivament la reacció dels seus fills. “Mai havíem fet res semblant, i els meus fills van reaccionar molt bé, i fins i tot es van organitzar per cedir una habitació a Ibra, que és com l’anomenem a casa”.

Baurier ha explicat que el noi “és com un fill més”, els segueix escrivint diàriament, els caps de setmana va a sopar a casa seva i es mostra molt agraït. “Nosaltres hem après molt d’ell i encara en volem aprendre moltes més”, ha afegit. Després d’Ibrahim, la família va acollir un jove nicaragüenc de setembre a desembre de 2018.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article