Unes 6.000 persones es “posen la gorra” a Lleida en la 6a Festa de l'AFANOC

Cinc adolescents que han viscut el càncer infantil de prop han llegit el manifest en una jornada solidaria i musical


El turó de la Seu Vella de Lleida ha acollit aquest diumenge la 6a festa de ‘Posa't la Gorra’ de l'associació de nens amb càncer, l'AFANOC, en què s'ha reivindicat “més difusió” d'aquesta malaltia per ajudar a malalts i el seu entorn a encarar-la i conviure amb ella. Així ho han explicat en el manifest que han llegit cinc adolescents, germans de nens amb càncer o que han viscut la malaltia.

La presidenta d'AFANOC Catalunya, Maite Montañés ha dit que calen ajudes sobretot pel “després de la malaltia” tenint en compte que el 70% dels infants i joves tenen seqüeles diverses. A Catalunya, segons Montañés es detecten 200 nous casos de càncer infantil cada any, una vintena a la demarcació de Lleida. Una jornada, la d'aquest diumenge, conduïda per la cantant lleidatana Lorena Gómez i el pianista Antoni Tolmos.

Montañés s'ha mostrat satisfeta per la solidaritat dels lleidatans en la sisena edició del Posa't la Gorra, i ha explicat que necessiten “moltes ajudes”, sobretot en matèria de joves i centres educatius, per tal que “els arribi bé la informació” tenint en compte que molts joves tenen “pors” , sobretot al “rebuig” dels companys perquè el càncer genera canvis físics.

La presidenta d'AFANOC a Catalunya també ha insistit en el període de “després del càncer”. Montañés diu que el 70% de joves que han patit un càncer pateixen seqüeles, com per exemple als ossos o també de fecunditat. En aquest sentit, ha demanat que des dels Centres d'Atenció Primaria "estiguin molt pendents" d'aquests casos, “més encara del que ja ho estan”, ha remarcat.

El manifest l'han llegit cinc adolescents que han patit un càncer o han tingut la malaltia a prop pels seus familiars. Un d'ells, l'Àlex, a qui li van diagnosticar un tumor a la medul·la, ha explicat que “mai es pot perdre l'esperança”, i ha demanat als joves i nens que estiguin patint que “no estiguin tristos” i que els tenen “al seu costat”. La Sandra, que fa sis anys va ser diagnosticada de càncer, ha dit que cal “més difusió”, sobretot en l'àmbit educatiu, a l'hora de tractar les persones que pateixen la malaltia i “saber-la portar”.

En aquesta festa, a la qual hi han assistit unes 6.000 persones, tenen un paper important els voluntaris com l'Ester Hernández, mare del Dídac, a qui van diagnosticar una leucèmia quan tenia vuit anys. “Ara el Dídac en té 15, està bé, fem revisions anuals”, ha explicat, i ha dit que volen “tornar” a l'AFANOC “tot el suport” que els va donar quan van patir la malaltia.

La jornada ha començat a dos quarts d'onze del matí a ritme d'un grup de batucada de Seròs, i a tot el turó de la Seu Vella s'han fet més de vint activitats, com concerts a l'escenari central. Finalment s'ha llegit el manifest, que ha finalitzat amb l'actuació de la cantant lleidatana Lorena Gómez, també presentadora de la festa.

El que s'hagi pogut recaptar aquest diumenge a Lleida es destinarà sobretot a la iniciativa de la Casa dels Xuclis, un espai on les famílies de nens i nenes amb càncer poden viure mentre han d'estar a prop dels hospitals, majoritàriament situats a Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article