Els partits del Parlament de Catalunya que suspenen en accessibilitat cognitiva


Fa massa temps que molts dels partits que es presenten a les eleccions genals prometen en actes públics que faran el seu programa electoral en versió lectura fàcil (accessibilitat cognitiva). Ho he sentit i vist amb els meus propis ulls a diferents actes de campanyes electorals passades quan se’ls convida a fer-ho per part d’institucions que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual.

Recordem ara fa uns mesos que tots els partits van fer declaracions sobre quan d’important era que 100.000 persones amb discapacitat intel·lectual poguessin votar després d’anys de lluita d’institucions i les mateixes persones amb diversitat funcional.

Però el que està clar és que si tan important et sembla has de fer l’esforç de garantir la igualtat d’oportunitats fent un text perquè tothom el pugui entendre. A més, això facilitaria la lectura a moltes altres persones que no necessàriament hagin de tenir cap certificat de discapacitat. En definitiva, és com si una llei permetés a les persones amb discapacitat física votar però poséssim esglaons a les entrades dels col·legis electorals.

En el cas dels partits d’àmbit espanyol Podemos, PSOE i Ciudadanos han complert i han publicat els seus programes electorals en versió accessible. Per la seva banda, el Partit Popular s’ha passat la campanya manifestant a diferents mitjans de comunicació que ho estaven fent. En el moment d’escriure aquest article a tres dies de finalitzar la campanya no apareix enlloc de la seva web.

Pel que fa a Catalunya ni ERC, ni Junts per Catalunya, ni En Comú Podem han fet el seu programa electoral en versió accessible. El PSC pròpiament tampoc no ha fet cap document en aquest sentit emplaçant al programa del PSOE malgrat sí ha publicat manifests electorals propis.

Com en altres eleccions he fet l’exercici d’escriure als partits i, tant en el cas d’ERC com En Comú Podem, quan he demanat el programa en versió accessible, m’han respost amb el programa electoral públic. No és la primera vegada que succeeix. En el cas d’ERC quan he insistit m’han explicat que no els ha donat temps. Malgrat no haver tingut temps al seu programa prometen el dret a la autonomia personal de les persones amb discapacitat . En el cas de En Comú Podem senzillament no han respost al segon mail. I no és accessible els seu programa malgrat prometen els suports necessaris per la vida independent de les persones amb diversitat funcional. Pel que fa al Junts per Catalunya no ha hagut resposta a la demanda. Pel que fa a Front Republicà no hi ha programa sinó un breu manifest que tampoc no té la versió accessible.

Tenint en compte que a cada campanya electoral prometen fer aquestes versions de lectura fàcil, potser és que molts polítics estan massa acostumats a parlar sempre en futur, amb promeses, però en aquest cas els fets queden sobradament demostrat que son força millorables. Només ens queda estar atentes per veure quantes de les promeses que es llencen cada minut del dia ni tan sols estan escrites als programes electorals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article