‘Apropa’t!’


A la Federació d’Ateneus de Catalunya volem fer una crida a totes aquelles dones que hagin passat o que estiguin passant per un procés de violència masclista. Volem propiciar, des de l’associacionisme, que de la resiliència davant aquestes agressions patides en surti un projecte que situï la cura de les persones al bell mig de la societat i de l’interès comú. Al món ateneístic, a més, ens comprometem a ser l’engranatge que desfaci aquesta realitat a través d’un projecte de solidaritat cultural, per transformar la resiliència en energia per a aquestes dones i aquests nens a través de la Cultura. Com ho farem?

La societat està vivint un procés de metabolització pel que fa a la sensibilització envers les dones i la violència extrema que estan patint. Només començar aquest 2020, ja hem hagut de patir els primers assassinats a dones, però també a infants, pels mateixos motius de sempre vinculats a la dominació patriarcal i a la bogeria extrema dels homes en la majoria dels casos. Fins ara no hem vist que fins que no trenquem aquesta constant, com ho és la velocitat de llum, això no s’acabarà. I no parlem només d’educació, també parlem d’associacionisme.

Som molt conscients que els assassinats no es produeixen sense tot un desencadenant de factors anterior que va vinculat a la tradició tan pretèrita de considerar les dones inferiors, la permissivitat amb les actituds sexistes en l’àmbit de l’ensenyament que després es tradueix en maltractament físic, vexacions i tocaments a l’àmbit laboral, la violència verbal, les diferències de salaris entre home i dona, i un llarg etcètera.

Per això, hem impulsat per aquest 2020 el Projecte Apropa’t a l’Ateneu, un treball amb dones i infants que han passat per processos de violència masclista, on la participació col·lectiva i la xarxa amb l’entorn són un suport personal. Volem contribuir com a part activa amb tots els nostres ateneus federats a lluitar contra la violència de gènere. De l’experiència ateneística sabem que la participació en espais col·lectius, a través d’activitats culturals, les persones enforteixen llaços amb l’entorn i amb la comunitat, a la vegada que el contacte i realització d’activitats culturals té una implicació directa amb la millora de la qualitat de vida. És per això, que l’Apropa’t ofereix tant a dones com als nens afectats l’oportunitat de refer llaços amb l’entorn i enfortir les seves xarxes socials a través d’activitats culturals i de la vida als ateneus federats.

Ens comprometem a donar a aquestes persones una beca de participació per participar d’activitats i projectes culturals que es duguin a terme dins dels ateneus. Ho farem en dos períodes diferenciats: una onada que vagi del març al juliol de 2020, i l’altra del juliol al desembre del 2020.

Per a nosaltres, tan important serà la implicació de les nostres entitats, com de les entitats que treballen amb persones que han patit violència masclista, com també la proactivitat d’aquestes persones que han passat per aquest mal tràngol. La nostra voluntat és ser el nexe d’unió d’aquestes tres peces angulars, i aconseguir que els ajuts serveixin perquè aquestes dones i nens puguin implicar-se tant en activitats com projectes culturals, i dotar-se de les eines de socialització que des del món de l’associacionisme podem oferir.

Nosaltres ens comprometem a activar aquesta part de l’engranatge, i a fer que la maquinària rutlli. Per això, però, necessitem la màxima col·laboració de les dones i els nens que heu patit o que esteu patint casos de violència masclista. No us quedeu a casa, apropeu-vos, i ajudem-nos. Tinguem cura de nosaltres mateixos, i combatem totes les violències masclistes des de la Cultura.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article