La Llei Rhodes, suficient per combatre el maltractament infantil?


A principis de juny, el Govern espanyol va aprovar l'avantprojecte de llei de protecció integral a la infància i adolescència. La nova normativa té com a objectiu fer front al maltractament infantil i la violència contra nens, nenes i joves, que en massa ocasions no arriba a denunciar-se a causa de la por de les víctimes i el silenci que se'ls imposa. Segons les dades oficials de 2018, s'interposen més de 100 denúncies al dia on la víctima és menor d'edat. Tot i això, es calcula que aquesta xifra és només un 10% dels casos reals, sent centenars els que queden a l'ombra.

L'eventual aprovació de l'anomenada 'Llei Rhodes' serà un pas endavant en la lluita contra la violència i abús infantil, un pas llargament demanat per les entitats socials. Amb tot, el camí per aconseguir protegir cada infant i donar-li eines per fer valer els seus drets també quan esdevingui adult és llarg. Celebrem especialment que l'avantprojecte reconegui totes les formes de violència, en tots els àmbits, i l'ampliació del termini de prescripció dels delictes, que començaria a comptar quan la víctima compleixi 30 anys No obstant, defensem la necessitat d'eliminar aquesta data de prescripció. Una víctima de maltractaments o abusos ho serà tota la vida, i només ella sabrà quan està preparada per denunciar-ho.

Encoratgem tothom, i en especial els qui tramiten aquesta llei, a exigir-nos més per incorporar millores en aspectes clau del marc social que volem. Sembla indispensable incloure la perspectiva de gènere i discapacitat a la llei, que ha de protegir més aquells que, pel seu sexe, condició o capacitats, són més vulnerables. Saber que la legislació està al seu costat, sense pressa ni pressions, pot ajudar a denunciar i afrontar la situació que qualsevol abús o maltractament provoca.

Des de la Fundació Concepció Juvanteny, a través del nostre Projecte d'Abordatge Integral de l'Abús Sexual, veiem a infants que s'enfronten als abusadors i maltractadors però, lamentablement, no són majoria perquè no compten amb eines ni amb l'entorn i el suport per poder-ho fer. Per això, el nostre programa desenvolupa quatre pilars essencials a combatre aquestes situacions i ajudar les víctimes. Treballem la prevenció a través del Programa Revelació del Secret, en què s'ofereixen eines als infants per tal que puguin identificar, alertar i prevenir situacions d'abús. Paral·lelament, s'ofereix formació als professionals de l'educació, la sanitat i jurídics per tal que coneguin com abordar possibles casos. De manera conjunta amb l'Hospital Universitari Germans Tries i Pujol de Badalona gestionem l'Unitat de Pediatria Social per al Diagnòstic de l'Abús Sexual Infantil i Juvenil, on busquem diagnosticar, prevenir i tractar els abusos i maltractes infantils. Finalment, s'ofereix a les víctimes suport psicoterapèutic per ajudar-les a superar la situació.

El 2019, des de la Fundació vam abordar un total de 187 casos a la Unitat de Pediatria Social, confirmant l'increment de casos d'abusos sexuals a infants que hem detectat de forma continuada des de 2016. Si parlem de “protecció integral” parlem de mesures i programes de prevenció, diagnòstic i tractament, i també de formació de professionals en diferents àmbits. No obstant, avui, la falta de personal i de recursos provoca que no tots els casos puguin ser atesos, havent-los de derivar a professionals no especialitzats o privats. És per això que exigim una legislació forta contra els casos de maltractament i abús que es complementi amb els recursos necessaris per ajudar les víctimes. La llei és un pas que ha de significar comprometre'ns, com a societat, a donar als infants la protecció efectiva que necessiten i mereixen.

Emília B. Juvanteny, presidenta de la Fundació Concepció Juvanteny

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article