Govern, ja. Rescat social, ja


Seguim amb atenció una actualitat política que canvia segon a segon. N'estem pendents perquè el tercer sector social, com molts altres, espera que, d'una vegada per totes, els partits polítics es posin d'acord per formar Govern, tres mesos més tard de la celebració de les eleccions. Tres mesos semblen pocs, però no ho són perquè a aquests se'ls ha de sumar els anys que portem acumulats d'inestabilitat política sigui per un 155 o per una pandèmia. Perquè, sí, estem en un moment d'extrema gravetat social amb milers de persones que ni tan sols poden cobrir les seves necessitats més bàsiques i, sí, tenim per davant una crisi social sense precedents que just és a l'inici i que s'agreujarà enormement en els pròxims mesos, però no, no sembla que això sigui prou important per deixar de banda els interessos partidistes i prioritzar el que veritablement és important, les persones i sobretot aquelles que estan en una situació de major vulnerabilitat.

Les entitats socials volem que es formi Govern, ja. El volem perquè les situacions de pobresa i exclusió són molt complexes i no es poden resoldre a cop de mesures d'urgència i a curt termini, que és l'únic que pot fer un Govern en funcions. Això és anar posant pedaços que no aporten cap solució a problemes crònics, causes directes del greu impacte de la Covid-19: un mercat de treball de mala qualitat, un parc d'habitatge social pràcticament inexistent i uns ingressos mínims que, malgrat ser unes bones eines, no acaben d'arribar a les persones que més malament ho estan passant. Afrontar aquestes problemàtiques implica impulsar polítiques a mitjà i llarg termini que vagin a l'arrel del problema i, per tant, aplicar canvis profunds i estructurals que trenquin aquest sistema injust i excloent. Dia que passa sense Govern, dia que es perd per avançar cap a aquesta estratègia de llums llargues. Mentrestant es poden anar allargant els pedaços en forma de moratòries d'hipoteques, de lloguers i de desnonaments, però quan acabin, quines solucions s'oferiran a les persones?

Les entitats socials volem el rescat social, ja. Ha passat un any i escaig de l'inici de la pandèmia i les mesures que han de servir per pal·liar-ne les conseqüències continuen sense ser prou clares i concretes per la manca d'aquestes llums llargues. Insistim, el rescat social només serà possible si s'assegura un treball decent, un habitatge assequible i uns ingressos mínims. Pilars fonamentals per a la vida digna que tot ésser humà mereix i que, en realitat, en són un de sol perquè cadascun està estretament lligat amb els altres. Si no es desenvolupen polítiques socials que garanteixin la totalitat d'aquests tres drets, en el seu conjunt, deixarem de nou moltes persones enrere i es demostrarà que no s'ha après res del que va succeir amb la crisi del 2008.

El temps corre ràpidament i hi ha qüestions que cal accelerar. És urgent que els dos governs, català i espanyol, signin un conveni de col·laboració que ha de fer efectiva la correcta complementarietat entre l'ingrés mínim vital i la renda garantida de ciutadania. És indispensable avançar cap a un Pacte Nacional per a l'Habitatge davant l'empitjorament evident de l'emergència habitacional que ja hi havia abans de la pandèmia. És fonamental garantir la incorporació al mercat laboral dels col·lectius amb més risc d'exclusió que, a més, són els més afectats per les conseqüències socioeconòmiques de la Covid-19 (dones, joves, persones amb discapacitat, amb trastorn mental, migrades, poble gitano, més grans de 45 anys, etc.).

És vital ampliar el conveni amb Endesa que regula la pobresa energètica amb la resta d'empreses subministradores. És primordial negociar amb l'Estat el repartiment dels Fons Next Generation, com es distribuiran i quins diners rebrà Catalunya per posar fil a l'agulla a la sortida a la crisi social. I és important que s'aprovi la Llei del Tercer Sector, la normativa que ha de recollir un major reconeixement a la feina de les entitats socials com a agents proveïdors de servei públic i una major estabilitat econòmica. Si us plau, arribin a un acord, ja.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article