Marató i lluita quotidiana contra les desigualtats


Diumenge 27 de maig, la Marató de TV3 ens emplaça a fer donatius perquè les entitats socials posin en marxa programes de lluita contra la pobresa. No només, és cert –els responsables del programa han recollit alguns dels elements plantejats pel sector i han fet seu l'èmfasi  en la sensibilització i la necessitat de traduir la solidaritat en accions i donacions d'altres tipus—, però la particularitat de la convocatòria és que pretén recaptar en un període curt de temps una quantitat important de recursos econòmics per finançar els projectes presentats per les entitats.
 
Esperem que siguin abundants  i que serveixin per atendre moltes persones que ho necessiten, però sobretot desitgem que desperti consciències i que el compromís dels mitjans de comunicació públics de Catalunya sigui permanent i es reflecteixi de manera continuada en altres tipus de programes i continguts. No només en termes de format, sinó també d'enfocament i tractament: programes i continguts que incideixin en les causes de la situació en què ens trobem, excepcional pel  que fa a l'augment i la diversificació de la pobresa fruit de la crisi, però que ve de lluny en tot el que té a veure amb les desigualtats de renda i d'oportunitats, molt lligades a sistemes públics fonamentals –com l'educació, la salut i els serveis socials— avui amenaçats per les retallades dels governs central i de la Generalitat. 
 
Tal com recull el document marc de referència d'ECAS per a la col·laboració amb la Marató, "ni la tasca de les entitats ni la mobilització ciutadana han de substituir la responsabilitat que tenen les Administracions de garantir unes condicions de vida dignes per a tothom", i "el tractament de la pobresa s'ha d'incardinar en el context de l'Estat del Benestar, basat en el reconeixement d'uns drets subjectius que s'han de poder fer efectius". 
 
Perquè el compromís de les entitats socials amb les persones a qui atenem emana del compromís amb el conjunt de la població perquè tots puguem gaudir d'una societat més justa i igualitària. I això requereix transformar estructures, contextos i pautes de comportament mitjançant accions que van més enllà del camp d'incidència de les entitats. La responsabilitat l'hem d'exercir tots, cada dia i en tots els àmbits en què ens movem, tant professionals com personals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

#sobrencadires
1.
A Catalunya, una de cada 5 persones estem en risc de quedar fora de joc.
Sense casa, sense feina, sense menjar.

La 'Marató per la Pobresa' proposa fer front a aquesta xacra amb caritat.
Però no falten cadires, sobra cinisme.

La pobresa té responsables. Si recaptéssim els diners de l'evasió fiscal dels més rics obtindríem 9000 vegades els ingressos recaptats en una marató de tv3. Així que sobren capitalistes i sobra la violència que els empara.

No falten cadires.

La pobresa és íntrinseca al capitalisme i a la seva acumulació. La caritat potser neteja les consciències d'alguns. Però no ajuda, humilia. Aquesta falsa solidaritat tan sols perpetua les desigualtats.

El 27 de maig, nosaltres no jugarem el seu joc.
Caritat o solidaritat, consciència i lluita. Tu tries.

#sobrencadires http://www.youtube.com/watch?v=u4hyHHLtjf4
  • 6
  • 0

Comenta aquest article