'Estimar no fa mal'


"Estimar no fa mal" és el nom del nou Programa de prevenció de relacions abusives entre joves que està desenvolupant el Govern de la Generalitat de Catalunya. Sintetitza allò que des de tots els àmbits hem d'aconseguir per eradicar la violència masclista. Aquest lema és una crida a avançar en la creació de nous imaginaris sobre com han de ser les relacions de parella, allunyades de vells estereotips jerarquitzadors, més igualitàries, donant valor al respecte i a la solució raonada dels conflictes. L'arrel profunda i estructural d'aquests antics estereotips relacionals és precisament allò que produeix que la nostra societat avanci més lentament del que voldríem en l'eradicació d'aquesta xacra.
 
Una de les grans dificultats amb què ens trobem és precisament la no identificació, tant per part de les pròpies dones com del seu entorn, de les situacions de violència masclista. Si no s'identifica la situació, difícilment pots arribar a pensar que t'has d'adreçar a uns serveis que hi ha a l'abast de tothom per donar atenció, informació, recursos, i, sobretot, acompanyar les dones en un procés d'una gran complexitat.
 
Recentment hem tingut coneixement que cap de les set dones assassinades a Catalunya per violència masclista a principis d'any havien utilitzat els recursos especialitzats, malgrat tenir-los al seu abast. Aquesta és la principal conclusió del primer informe del Gabinet d'anàlisi dels casos d'homicidi per violència masclista que el Govern va crear el mes de febrer en el marc del compromís de continuar posant tots els recursos necessaris per a la coordinació, la prevenció, la detecció, l'atenció i la recuperació de les dones que es troben en aquestes situacions, i els seus fills i filles.
 
Per avançar efectivament en l'eradicació de la violència masclista cal continuar eliminant les estructures que ens impedeixen arribar a la plena i real igualtat d'oportunitats. Les desigualtats que encara vivim pel fet de néixer dona o home estan entre les causes profundes d'aquesta xacra. En aquest sentit, el Govern ha anunciat que impulsarà la Llei per a la igualtat efectiva entre homes i dones, una nova eina per eliminar el sexisme de les estructures socials, culturals, econòmiques i polítiques i aconseguir la construcció de noves referències de relació entre dones i homes basades en el respecte.
 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article