10 anys i amb molts reptes pendents


El passat 7 de juliol va fer 10 anys del naixement de la Taula del Tercer Sector. Des de 2013 el recorregut ha estat vertiginós, però els reptes pendents per al Tercer Sector Social català encara són enormes

Els primers 10 anys d'activitat de la Taula del Tercer Sector han permès que les entitats socials catalanes hagin progressat en molts aspectes que eren estratègics per al sector: reconeixement públic, capacitat d'influència sobre els partits i les institucions polítiques, participació institucional en òrgans consultius i decisoris, construcció d'un discurs comú, presència als mitjans de comunicació, etc. Tots aquests i molts altres aspectes han posat de manifest els beneficis que aporta la vertebració, la coordinació i el treball conjunt d'un sector tan plural, ric i divers com el nostre, amb milers d'entitats que actuen arreu del territori en els àmbits d'intervenció més diversos.
 
Però la satisfacció pel camí recorregut en aquests primers 10 anys, no ens ha de fer oblidar que encara estem molt lluny de tenir el Tercer Sector Social fort, influent, reconegut i cohesionat que desitjaríem. La crisi econòmica ha fet aflorar febleses molt greus dins del nostre sector, ha provocat passos enrere en el nostre reconeixement com un agent principal en la prestació de serveis públics, i ha aturat molts projectes de millora que s'havien iniciat els darrers anys. El IV Congrés del Tercer Sector Social que celebrarem a Barcelona del 27 al 29 de novembre serà una oportunitat immillorable per reflexionar plegats sobre els reptes que tenim encara pendents. N'hem identificat 10 de prioritaris en el moment present, que seran debatuts durant el Congrés: 
 
- Esdevenir entitats més innovadores
- Col.laborar amb els moviments socials
- Adaptar-nos a la societat digital
- Ampliar més la nostra base social i econòmica
- Enfortir les nostres capacitats financeres
- Cooperar per ser més eficients
- Enfortir el conjunt de l'economia social
- Internacionalitzar-nos
- Mesurar l'impacte de la nostra activitat
- Ser generadors d'ocupació
 
Hem de seguir avançant. Els èxits aconseguits en els primers 10 anys de funcionament de la Taula del Tercer Sector són un esperó per afrontar amb determinació i coratge els nous reptes que té ara el Tercer Sector Social del nostre país. Si seguim units i fent pinya, segur que ens en sortirem.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article