Dones rurals: transformant des de la invisibilitat


La igualtat efectiva entre dones i homes és encara un objectiu per assolir plenament en la societat urbana i industrialitzada, i encara ho és més en la societat rural. Per exemple, si habitualment notem que hi ha una minsa representació de dones en els llocs de representació i comandament, aquesta xifra és encara més alarmant quan ens referim al món rural o marítim. Tenim que elles són només un 20% dels membres de les cooperatives agràries i un 4% en la seva direcció, un 19% dels titulars d'explotació i un 7% en la direcció de PIMES. I tal com acostuma a passar també en altres àmbits i sectors, allò que fan i aporten les dones del món rural, no és prou conegut, reconegut i sovint passa desapercebut.
 
Contrarestar la invisibilitat de les dones d'aquest sector serà precisament un dels objectius del Programa interdepartamental de les Dones del Món rural i Marítim que serà presentat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi natural en motiu que el proper dia 15 d'octubre és commemora el Dia internacional de la dona rural. Aquest programa es desenvolupa en el marc del Pla estratègic de polítiques de dones 2012-2015 i suposarà avançar en el reconeixement de les aportacions que fan les dones rurals i del mar al desenvolupament econòmic, social i cultural del nostre país.
És en el marc d'aquesta estratègia, i amb l'impuls i la col·laboració de l'Institut Català de les Dones, que s'organitzaran al voltant d'aquesta commemoració jornades i actes a tot el territori que han de servir precisament per enfocar la mirada, mai millor dit, cap a aquestes dones i reconèixer tot allò que estan aportant. Es tracta d'oferir-los suport i reconeixement institucional per visibilitzar-les a elles i els seus somnis, i aconseguir també la mirada i el reconeixement  del seu entorn, sector i la societat en general.
 
En aquestes sessions es vol visibilitzar el paper de les dones en la nova ruralitat, una part de la qual correspon a les experiències d'emprenedoria que lideren elles. Segur que en les seves intervencions ens parlaran de les dificultats i els entrebancs, però també de les eines positives que han sabut trobat i utilitzar per superar-los i portar amb èxit i desenvolupar els seus projectes.
 
Les dones del món rural són les autores invisibles de les transformacions que està vivint avui dia el seu sector. I elles, alhora, estan protagonitzant amb molta empenta el canvi d'imaginaris que les estereotipen i limiten, així com les estructures que els impedeixen viure amb llibertat i autonomia. El sector rural es un dels resistents a la crisi i un àmbit on el model d'emprenedoria liderat per empresàries, sobretot agràries, està aportant un gran valor afegit. Parlem de valors com l'esforç, la responsabilitat, la cooperació i la solidaritat amb els quals neixen molts dels projectes de dones rurals i constitueixen un exemple a seguir per a d'altres projectes i sectors. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article