Joguines sense sexe


Les festes nadalenques s'han convertit en la referència més assenyalada de tot l'any per a la compra i l'intercanvi de regals. A banda de la necessitat d'un o altre producte puntual – potser roba, sabates, llibres – els infants són regraciats, sobretot, amb joguines que constituiran, al menys durant un temps, el seu principal centre d'atenció. Les famílies hauríem d'intentar compartir amb els nens i nenes aquests moments, també per poder-los guiar en l'aprenentatge i adquisició de valors que les joguines porten implícites. És per aquesta raó que des de l'Institut català de les dones creiem necessària la divulgació de missatges de conscienciació sobre la importància d’aprofitar els moments de joc amb els infants per a transmetre’ls valors coherents amb la societat equitativa que tots i totes volem. Si anhelem una societat on homes i dones puguin gaudir plenament dels seus drets, on tinguin realment les mateixes oportunitats i on uns i altres es relacionin des de la mateixa posició, hem de transmetre això mateix als infants des de ben petits, i els jocs i les joguines són una bona eina per a aconseguir-ho.
 
Proposem que aprofiteu aquestes dates per reflexionar sobre què volem que aprenguin els més petits de la família. Podríem fer cadascú de nosaltres una revisió sobre què estem transmetent quan juguem amb un nen o una nena, o bé quin missatge donem amb els regals que fem a una i l'altre. Si cal, fem canvis i siguem coherents amb el futur que imaginem per a ells i elles. Acompanyem-los, iniciem-los en una realitat on dones i homes desenvolupin tot el seu potencial com a persones en tots els àmbits de la vida, on es respectin les seves diferències i es relacionin com a iguals.

Hauríem de procurar no limitar el desenvolupament dels infants a uns rols i a uns determinats jocs i joguines pel fet d’haver nascut nens o nenes. I així, quan creixin, podran gaudir d’un futur més ampli, més lliure i amb més oportunitats i possibilitats.  Els jocs són importants per ajudar les criatures a desenvolupar el seu gran potencial, perquè a banda d'entretenir, són eines ideals per acompanyar-les en la construcció del seu camí de vida amb llibertat i autonomia. Jugant es formen, adquireixen valors i comportaments i també jugant han de poder desenvolupar la tendresa, la valentia, la sensibilitat,  la iniciativa o la fortalesa, per exemple. Ajudem-los a créixer en igualtat i deixem enrere els estereotips sexistes.

Aprofitem aquestes festes per fer un pas decisiu cap a la igualtat efectiva entre dones i homes: juguem amb els nens i les nenes amb joguines per a nenes i nens.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article