Afavorir l'educació: La nostra manera de lluitar contra la pobresa i l'exclusió social


La salut de les persones és una condició que depèn de múltiples factors, molts dels quals no tenen res a veure amb el sistema sanitari, com, per exemple, les condicions de vida, el treball, les relacions socials, l’habitatge,... És a dir, la salut i la malaltia tenen a veure amb la situació socioeconòmica.

Des del 2008 fins a l’actualitat, a causa de la tan coneguda crisi econòmica, les persones que treballem amb infants vulnerables hem assistit a un increment dels factors que influeixen negativament en l’estat de salut dels infants que atenem. L’augment de l’atur i de la precarietat laboral, l’empobriment sobtat, provoca una restricció dels pressupostos familiars per a necessitats bàsiques com l’alimentació, i una pitjor salut a curt i a llarg termini. L’empitjorament de les condicions d’habitatge, pels desnonaments, infrahabitatges, habitacions rellogades o la pobresa energètica, s’associa a unes pitjors condicions de vida i augmenten el risc de patiment mental i de consum de psicofàrmacs.

A més, les males condicions a l’habitatge i la mala alimentació són factors facilitadors de la difusió de malalties infeccioses com la tuberculosi. No és casual que la taxa de prevalença d’aquesta malaltia al barri del Raval de Barcelona sigui una de les més altes de Catalunya, igual que en el cas d’altres malalties infeccioses relacionades amb les mancances higiénico-dietètiques.

La població infantil és un dels grups més vulnerables a aquestes situacions d’estrès que provoca la crisi. La manca d’alimentació, higiene, la pobresa energètica, la mala qualitat del descans, la necessitat de canvi constant d’habitatge... provoca una gran inseguretat en els infants que, sens dubte, influeix en el rendiment escolar i en les seves relacions socials presents i futures.

La crisi econòmica ens està afectant a tots, però les privacions materials, l’empobriment sobtat i la pèrdua de poder adquisitiu, que tenen un impacte immediat sobre la salut, principalment en grups vulnerables com els infants, han augmentat més entre les famílies amb menor nivell d’estudis respecte de les universitàries.

A banda d’intentar garantir les necessitats bàsiques, oferir una alimentació variada i saludable, facilitar la higiene i el vestit, facilitar espais d’estudi i de convivència confortables i de qualitat, a les entitats socials com la Fundació Joan Salvador Gavina treballem per a reduir el fracàs escolar i l’abandonament dels estudis dels nois i noies, perquè la millora del nivell educatiu dels joves i la reducció de les desigualtats educatives millora el nivell de salut. “Aprendre a volar”, o sigui, facilitar l’educació, és la nostra manera de fer prevenció, afavorir la mobilitat intergeneracional (l’avenç d’una generació respecte la progenitora) que té efectes clars en la millora intergeneracional de la salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article