El 24% dels infants del barri barceloní de la Mina tenen obesitat

Salut impulsa una prova pilot arreu del territori per reduir aquesta malaltia i que contempla incorporar dietistes als CAP per fer suport als equips de pediatria


L'obesitat infantil és més elevada en les zones on viuen famílies amb menys recursos. Per aquest motiu, el Departament de Salut posarà en marxa una prova pilot per reduir el sobrepès entre la mainada del barri de la Mina, el 24% de la qual pateixen aquesta malaltia.

L'acció arrencarà la propera tardor i s'emmarca en un pla que el Govern preveu estendre arreu de Catalunya per combatre aquesta xacra que afecta el 35% dels infants d'entre 6 i 12 anys. El nou model pretén actuar en els hàbits alimentaris, el sedentarisme i les hores de son. Contempla formació específica entre els equips de pediatria dels CAP i els dels centres educatius i cívics, així com la contractació d'un dietista - nutricionista de suport. El pla també s'implantarà a Osona, on des de fa temps es desenvolupa un potent treball comunitari per combatre aquest problema.

El sobrepès infantil és una de les malalties més esteses en les societats modernes. A Catalunya el 35,6% dels nens i nenes d'entre sis i 12 anys pateixen aquesta patologia, segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya 2017-2018. Aquest percentatge es divideix entre el 25% que té sobrepès i el 10% que presenta obesitat.

Les xifres es disparen en zones on hi viuen famílies amb menys recursos, situant-se en el 24% en barris com el de La Mina de Sant Adrià del Besós, mentre que a Sarrià-Sant Gervasi, només afecta el 2,6% dels petits. Precisament, la pediatra del CAP de la Mina, Cristina Manzano, reconeix que l’alta taxa d’obesitat que hi ha en aquest barri es deu a dos factors: “Una part de desconeixement i una altra relacionada amb els pocs recursos econòmics. Es consumeix molta bolleria i embotits des d’edats molt primerenques“.

A banda de l’alimentació, Manzano assenyala altres factors com el sedentarisme. “Hi ha molta exposició a les pantalles”. A més, aquesta pediatra reconeix que la població del barri no concep l’obesitat com una malaltia i “per això no consulten”. “És difícil canviar d’hàbits si no ho veuen com un problema”, ha assegurat.

Per aquest motiu, Manzano destaca la importància de visibilitzar l’obesitat “per conscienciar i fer-ho des d’altres equipaments del barri com són els centres cívics, els esplais, etc. ”. Pel que fa als centres de salut, Manzano veu necessari establir un seguiment dels infants i les seves famílies que “tot i que ja s’està duent a terme, no està protocolaritzat”.

Per aquest motiu, el departament de Salut posarà en marxa la propera tardor el nou model de prevenció i atenció a l'excés de pes infantil. “Aquest pla tindrà continuïtat, ha vingut aquí per quedar-se perquè volem actuar sobre unes dades que ens alarmen”, ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés.

La consellera ha detallat que la primera prova pilot es farà a La Mina. “Es tracta d'un barri que, com sovint presenta altres urgències és l'últim on s'actua”, comenta. Alhora ha dit que la voluntat de l'executiu català és actuar “sobre les desigualtats socials que afecten la salut”.

Precisament, Paqui Perona, tècnica de projectes comunitaris destinats a dones gitanes, de la Fundació Surt, porta molts anys treballant al barri de la Mina i explica que l’any 2013 ja es va promoure el programa de salut Posa’t en Forma. “Allí treballàvem des de l’àmbit de l’apoderament laboral femení i ja vam detectar que les primeres que tenen problemes de salut són les dones gitanes, que assumeixen les feines més dures, especialment en moments que els seus marits s’han quedat sense feina, a causa de la crisi”.

Perona celebra que es facin plans de salut però destaca la importància i la necessitat “d’estar arrelats al territori i conèixer els hàbits de la població”. “Els gitanos no anem al metge si no estem malalts. És important fer prevenció, sí, però també ho és introduir una acció comunitària adequada perquè les dones gitanes puguin interessar-se. És a dir, per a apropar-se a la comunitat, primer se l’ha de conèixer. Els indicadors de salut surten del dia a dia a la comunitat”.

Actuar en l’àmbit familiar

Per això, el model del Departament de Salut pretén actuar en els infants i les seves famílies per “introduir canvis d'hàbits”. Així, s'incidirà en l'alimentació, el sedentarisme i les hores de son. A grans trets, els objectius són promoure un entorn saludable – a l'escola, els espais de lleure i a la pròpia comunitat- i millorar la capacitat dels equips d'atenció primària en l'abordatge, especialment de la infermera.

Perona també corrobora la importància de conscienciar la població d’aquest barri i fer-ho des del coneixement proper. “Saber què fa la comunitat i què li preocupa per poder canviar-ho. Els gitanos sempre mengem el que volem i vivim al dia. Com podem introduir la prevenció en salut? vam introduir el projecte de salut a través de la imatge. Cuidar-se a través de la bona imatge. I vam aconseguir fer classes de zumba, l'expertesa d'una nutricionista, etc. Aquesta va ser la manera d’apropar aquestes dones al metge, perquè no hi anaven. I es van començar a informar i a preocupar sobre hàbits alimentaris saludables pels seus fills”.

A través d’aquest enfocament transversal, el nou pla contempla la formació dels equips de pediatria, dels de les escoles i els centres cívics i inclou la contractació d'un dietista – nutricionista de suport. En el cas de La Mina, Salut destinarà 30.000 euros per incorporar aquest professional al CAP. També preveu l'assessorament d'experts en activitat física o psicologia.

L'accés al nou pla serà a través dels pediatres, tot i que “l'objectiu és dur a terme un abordatge comunitari”, explica Vergés. La consellera destaca al importància d'implicar els ajuntaments i els membres de la comunitat per garantir, per exemple, que tots els nens i nenes puguin gaudir de l'esport. “S'han de crear zones d'activitat física per a tothom”, considera Vergés que diu que s'ha de fer “un gir de 360 graus.

El nou model també s'implantarà de forma paral·lela a Osona, on des de fa anys es desenvolupa un treball comunitari molt efectiu per combatre aquesta problemàtica. “Volem veure quins avenços s'han aconseguit allà per implantar-los en altres territoris”, comenta Vergés.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article