El Govern aprova el decret perquè les infermeres s'acreditin per dispensar alguns medicaments

Les infermeres ho celebren però recorden que l’actual marc legal “no respon encara a la realitat de la pràctica real”


El Govern ha aprovat aquest dimarts el decret perquè els més de 45.000 infermers i infermeres de Catalunya puguin acreditar-se per indicar i dispensar alguns medicaments i productes sanitaris, els que no estan subjectes a prescripció mèdica.

Per aconseguir l'acreditació, d'acord amb decret estatal, caldrà complir dos requisits: tenir el títol de Grau d'Infermeria o equivalent i acreditar un mínim d'un any d'experiència o haver superat un curs d'adaptació gratuït que està elaborant el Departament de Salut amb el Consell de Col·legis d'Infermeres de Catalunya. A més, es preveu un sistema d'acreditació extraordinari i més àgil per als que treballin en centres del sistema públic de salut de Catalunya, i que serà coordinat pels propis centres assistencials.

L'acreditació podrà adreçar-se per a cures generals o per a especialitzades. Des del moment que l’obtinguin ja podran dispensar medicaments no subjectes a prescripció mèdica. Això suposa un ventall de més de 4.700 productes sanitaris finançats, com ara apòsits, gases i bosses d’ostomia, i més de 1.000 medicaments que no necessiten prescripció d'un metge, la gran majoria dels quals no estan finançats.

Tots els tràmits per acreditar-se seran electrònics i hauran de ser els mateixos professionals els que els sol·licitin. Ara bé, com que la major part dels infermers a Catalunya ho fan en el sistema públic de salut ‒uns 30.000 aproximadament‒, el decret preveu un procediment extraordinari i més àgil per aquests professionals durant els primers quatre mesos després de la seva entrada en vigor. En concret, els que portin més d'un any treballant en un centre del sistema SISCAT no s’hauran de preocupar de tramitar la seva sol·licitud, ja que seran els propis centres els que faran els tràmits, amb el consentiment previ dels professionals. D’aquesta manera, es preveu tenir-los tots acreditats abans d'acabar l’any.

El procés de tramitació anirà a càrrec de l’Oficina de Gestió Empresarial del Departament d’Empresa i Coneixement, i culminarà amb una resolució final en un termini màxim de sis mesos de la Direcció General de Professionals de la Salut del Departament de Salut.

En el cas dels infermers que treballin a centres del SISCAT, l’ordre de dispensació infermera dels medicaments i productes sanitaris s’incorporarà a la recepta electrònica, integrada en el pla de medicació del pacient. Per poder-la fer efectiva, el Servei Català de la Salut (CatSalut) completarà l’adequació de l’aplicatiu informàtic de la recepta electrònica en els propers mesos.

Pel que fa a les actuacions amb medicaments subjectes a prescripció mèdica ‒que són la majoria de medicaments que els infermers utilitzen en les seves pràctiques professionals quotidianes‒, encara s’està pendent que el Ministeri aprovi els protocols i guies de pràctica assistencial en què s’ha d’emmarcar l’ús d’aquests medicaments per part dels infermers.

Les infermeres celebren el decret però recorden que l’actual marc legal no respon encara a la realitat de la pràctica real

Per la seva banda, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) ha celebrat que el Govern de Catalunya hagi aprovat el decret d’acreditació de les infermeres per a l’exercici de la indicació, ús i autorització de la dispensació de medicaments i productes d’ús humà però recorda que encara “està lluny” del que es podria considerar d’acord amb la “pràctica real de les infermeres”, encara que admeten que “apunta cap a una seguretat jurídica per a les infermeres”.

A través d’un comunicat, la degana del CCIIC, Núria Cuxart, considera que “la lluita per aconseguir esmenar el gran error de la Llei del Medicament en el que no es reconeixia la infermera com a subjecte prescriptor fa molts anys que dura i no resoldrem definitivament el problema fins aconseguir esmenar aquesta llei”. Cuixart creu, però, que el decret “és importantíssim no tant pel que ens permeti fer en termes pràctics, que encara no s’acosta al que necessitem, sinó pel que representa haver traspassat la immensa barrera que ens impedia prescriure” i qualifica el procés “d’irrevocable”. “Un cop acreditades podem seguir treballant per millorar les condicions en les que les infermeres podem fer, amb seguretat legal, el que fa anys fem dia a dia pel que fa a la prescripció infermera i demostrar sense obstacles legals els seus beneficis”, argumenta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article