El TNC i l'ONCE aposten per fer del teatre un espai més inclusiu

Un grup de persones cegues han descobert mitjançant el tacte i l'oïda la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya i una mostra d'atrezzo de diferents espectacles


Fer de la cultura un espai més inclusiu. Aquest ha estat l’objectiu de l’acte que aquest dimarts al matí han organitzat el Teatre Nacional de Catalunya i l’ONCE i en el qual han participat un grup de persones cegues afiliades a l’organització. Durant la visita han pogut descobrir, mitjançant el tacte i l’oïda, com és la Sala Petita del TNC, a la vegada que han pogut palpar una mostra d’atrezzo de diferents espectacles representats al TNC.

L’acte també ha celebrat que el TNC protagonitzarà el cupó de l’ONCE del proper diumenge 22 de setembre dintre de la sèrie ‘Ciutats a escena’ que l’organització dedica als teatres més emblemàtics. En aquest cas, 5,5 milions de cupons mostraran la imatge del teatre barcelonès per tot l’Estat espanyol.

Amb aquest cupó, segons ha explicat Enric Botí, delegat territorial d’ONCE a Catalunya, es vol retre homenatge a les sales, les institucions i els professionals que treballen perquè el teatre sigui un bé cultural accessible a tothom. “Fer un teatre inclusiu per les persones cegues i per totes les persones amb discapacitat és fer un teatre universal i un teatre millor”. A banda del TNC, a Catalunya també seran protagonistes del cupó el Teatre Municipal de Girona, el Teatre de la Llotja de Lleida i el Teatre Metropol de Tarragona.

Aquesta visita suposa un pas més del “llarg camí a fer” que té el TNC cap a l'accessibilitat de tots els seus espectacles, segons ha manifestat durant l’acte la directora executiva del teatre, Mònica Campos.

Sistema d’audiodescripció

Les dues institucions tenen signat un conveni de col·laboració mitjançant el qual s’ofereixen sessions en sistema AUDESC d’audiodescripció per a cecs, en aquells espectacles on el muntatge teatral ho permet, a fi de fomentar la participació dels afiliats de l’ONCE com espectadors i motivar el seu interès per l’activitat teatral. Durant els anys 2018 i 2019 el TNC va facilitar obres en audiodescripció com ‘Només una vegada’, ‘Alba’, ‘Afanys d’amor perduts’, ‘El jardín de los cerezos’ o ‘El gran mercado del mundo’.

Per aquesta temporada 2019-2020, el TNC també aposta per l’audiodescripció en obres com ‘Justícia’, de Guillem Clua, a la Sala Gran, ‘La casa de les aranyes’, de Paco Zarzoso, i ‘Monroe Lamarr’, de Carles Batlle, a la Sala Petita. Per al públic infantil, el TNC Petit també oferirà audiodescripció per l’obra ‘La nena dels pardals’. 
 


 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article