L’ICS tanca el 15% dels CAP i el 75% dels consultoris per concentrar l’activitat contra el coronavirus

Les infermeres de Primària s'oposen a tancar els centres i portar els professionals als hospitals de campanya


L'Institut Català de la Salut (ICS) ha tancat en els últims dies a tot Catalunya un total de 46 CAP i 462 consultoris locals, cosa que representa aproximadament un 15% i un 75% del total de CAP i consultoris locals, respectivament. 

El tancament de determinats equipaments no vol dir que aquests no prestin assistència a la seva població de referència, assegura l'ICS. Encara que no estiguin oberts al públic continuen fent tasques assistencials com visites per telèfon, e-consulta, seguiments de crònics, seguiment d'embarassades, vacunacions a infants fins a 15 mesos, visites domiciliàries i a residències.

D’aquesta manera, apunta l’ICS, l’atenció primària ha condicionat nous circuits per atendre de forma més àgil les necessitats assistencials actuals. S’han concentrat punts d’atenció primària i la major part de consultes externes ajornables per prioritzar l’atenció més urgent i, a la vegada, protegir pacients i professionals i mantenir atencions que no poden esperar. 

Un “greu error”, segons les infermeres

El tancament d'alguns CAP ha generat polèmica entre alguns professionals que ho consideren un error. Així ho ha ha fet notar l'Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), que considera que “és un greu error tancar centres d’atenció primària i moure els professionals a un hospital de campanya o hospital hotel, desplaçant l’expertesa i el coneixement de la comunitat a un altre àmbit que de ben segur no ajudarà a les persones més vulnerables a mantenir, recuperar ni establir l’estat de salut”. Des de la l’AIFiCC demanen a les autoritats sanitàries que es repensin aquests tipus decisions sense escoltar als experts més propers a les persones que viuen a la comunitat.

“Des de l’atenció primària ens oferim a donar suport en els hospitals de campanya però sense tancar els centres de salut, cada dispositiu fa una activitat imprescindible, són complementaris però de cap manera un pot substituir a un altre”, asseguren. Justament per això, diuen que “ara més que mai cal escoltar els professionals de primera línia i crear conjuntament les estratègies per a fer front a aquesta pandèmia. No fer-ho pot empitjorar greument l’assistència que en els propers dies s’ofereixi a les persones que més ens necessiten”, argumenten.

“La població més vulnerable és la que té més risc d’emmalaltir i alhora és la que està més a prop dels professionals d’atenció primària; les infermeres i metges de família som els professionals que millor coneixem les necessitats, recursos que hi ha a la comunitat i quina és la millor atenció que se’ls pot oferir”, recorden en un comunicat.

“No entenem que capgirin cap per avall les estructures d’atenció primària de Catalunya traient els professionals dels CAP on fan una aportació més útil i directa a les persones per a les quals són referents, i enviar-los a hospitals de campanya i hotels hospital”, segueixen. De fet, consideren que hi ha molts pacients que a priori estan destinats a ser atesos en l’hospital de campanya que poden perfectament ser més ben atesos al seu domicili amb millor cures, més higiene i més suport de l’entorn que en un pavelló deshumanitzat i sense els recursos adients.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article