Desenvolupar una vacuna contra el coronavirus: Salut finança 19 projectes de recerca amb quatre milions d’euros

El Govern aprova un programa de cribatge massiu per detectar la Covid-19 que començarà amb 170.000 tests en sis setmanes


El Departament de Salut, mitjançant la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS), finançarà amb quatre milions d'euros un total de dinou projectes de recerca per prevenir i tractar la Covid-19. Els projectes inclouen teràpies contra la malaltia causada pel coronavirus, com nous tractaments, teràpies d'anticossos i plasma, assaigs clínics amb noves combinacions, medicaments ja comercialitzats o amb fàrmacs en investigació per a altres indicacions. També hi ha projectes sobre vacunes i tractaments preventius i estudis genètics o predictius, com identificar factors de virulència o sobre la resposta immune de la població. S'espera que els resultats d'alguns d'aquests projectes puguin arribar als pacients abans de finals d'any.

En el marc d'una convocatòria d'urgència amb la col·laboració de Biocat, els projectes han estat seleccionats d'entre els diferents centres de l'aliança IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya). El procés d'avaluació i selecció de les propostes ha estat liderat per experts del Departament de Salut i l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), amb el suport extern d'una desena d'assessors internacionals, que han seleccionat els 19 projectes entre un total de 42 propostes. L'objectiu és que els projectes nodreixin l'assistència clínica de noves eines per combatre aquest coronavirus (SARS-CoV-2), que ha causat una pandèmia i una crisi sanitària global.

“Els investigadors no han parat”, ha recalcat. El director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat, confia en la translació de la recerca a la pràctica clínica a curt termini “per poder donar resposta a la urgència de la situació actual amb la màxima celeritat possible”. Els projectes han estat seleccionat en funció de l'originalitat, el valor científic, la claredat i l'adequació dels objectius, la robustesa del projecte i la credibilitat de la metodologia proposada; l'impacte que tindrà la seva execució i aplicabilitat; l'adequació del pressupost, calendari, equip i recursos als objectius plantejats; i la immediatesa, viabilitat i temps d'arribada al pacient, amb prioritat per als projectes de més ràpida implementació.

Noves teràpies

Els 19 projectes seleccionats comprenen diversos àmbits de recerca. Entre les noves teràpies que es volen investigar, el projecte de l'Institut de Recerca de la Sida – IrsiCaixa, l'Institut Germans Trias i Pujol (IGTP) i l'Hospital Germans Trias i Pujol– liderat per l'investigador Julià Blanco planteja l'estratègia de bloquejar una proteïna viral clau en la infecció, la proteïna S, per impedir l'entrada del coronavirus a les cèl·lules humanes.

Un altre és el projecte liderat per l'investigador Rafael Máñez, de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), amb la col·laboració de RemAb Therapeutics i IrsiCaixa, per identificar un potencial fàrmac basat en glicopolímers que faciliti l'actuació dels anticossos neutralitzants.

Teràpies basades en anticossos i plasma

El projecte liderat pels investigadors Josep F. Nomdedeu Guinot i Silvia Vidal Alcorisa, de l'Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IR Sant Pau), estudia els anticossos contra el coronavirus en la sang de professionals sanitaris per definir la resposta immunitària contra la Covid-19.

El projecte liderat per la investigadora Giuliana Magri, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), estudiarà els anticossos com a resposta a la infecció del coronavirus amb l'objectiu de generar-ne d'específics com a teràpia per als pacients de covid-19 i com a tractament preventiu per a la població de risc. El projecte encapçalat per l'investigador Antoni Torres, de l'IDIBAPS, estudia els anticossos de pacients que s'han recuperat de Covid-19 per a una nova teràpia basada en la producció i administració d'anticossos específics contra el virus.

Noves combinacions i usos de medicaments comercialitzats

El projecte liderat per Xavier Solanich, de l'Hospital Universitari de Bellvitge, planteja un assaig clínic en fase II amb dos fàrmacs que reprimeixen el sistema immunitari, ja aprovats per altres indicacions, en 84 pacients de covid-19 amb pneumònia i inflamació greus. L'investigador Pere-Joan Cardona, de l'Institut Germans Trias i Pujol (IGTP) amb la col·laboració de l'Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), proposa un assaig clínic per provar la vacuna RUTI de la tuberculosi per enfortir el sistema immune dels professionals sanitaris en risc d'infectar-se amb coronavirus.

Fàrmacs en investigació per a altres indicacions

El projecte del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), liderat per les investigadores Maria J. Buzon i Meritxell Genescà, avaluarà fàrmacs amb potencial per bloquejar les principals vies d'entrada del SARS-CoV-2 en un model d'explant pulmonar humà (teixit viu en cultiu). L'investigador Manuel Portero, de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), encapçala un projecte per identificar un potencial fàrmac dirigit contra una proteïna de la membrana de les cèl·lules que és clau per a l'entrada del virus.

El projecte liderat per l'investigador Joan Seoane, del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), planteja reposicionar un anticòs dissenyat inicialment per tractar el càncer per activar el sistema immunitari dels pacients amb Covid-19. El projecte liderat per la investigadora Jana Selent, de l'IMIM, proposa una anàlisi massiva de possibles fàrmacs que impedeixin l'entrada del SARS-CoV-2 a la cèl·lula amb models 3D computacionals i assajos cel·lulars.

Vacunes i prevenció

El projecte liderat per l'investigador Felipe Garcia, de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), es proposa desenvolupar i testar en estudis preclínics una vacuna per al SARS-CoV2 basada en el seu material genètic. L'investigador Jorge Carrillo, d'IrsiCaixa, vol desenvolupar una vacuna basada en la proteïna S de la membrana del virus, que és clau perquè entri a la cèl·lula.

Estudis genètics

L'investigador Josep Quer, del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), lidera un projecte per seqüenciar de forma completa el genoma del virus per obtenir informació de les seves característiques, evolució natural i punts febles. El projecte liderat per l'investigador Jordi Carratalà, de IDIBELL, amb la col·laboració de l'IMIM, estudia el genoma de pacients de covid-19 que permeti determinar el perfil genètic dels pacients que desenvolupen Síndrome de Dificultat Respiratòria Aguda (SDRA).

Biomarcadors i estudis preventius

Sobre els factors de virulència i biomarcadors de pronòstic, el projecte liderat per l'investigador Francesc Vidal Marsal, de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), planteja un estudi massiu de característiques sanguínies de persones amb covid-19 per trobar biomarcadors de pronòstic de la malaltia. El projecte liderat per l'investigador Ivan Castellví, de l'IR Sant Pau, vol identificar un possible marcador que permeti determinar els pacients de covid-19 que patiran empitjorament de la insuficiència respiratòria.

Sobre la resposta immunitària en la població i predicció de complicacions, el projecte liderat pels investigadors Pere Torán i Concepció Violan, de l'IDIAP Jordi Gol, amb la col·laboració de l'Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol, estudiarà la resposta immunitària en professionals sanitaris contagiats per entendre la infecció en una àrea determinada, identificar persones amb una bona resposta immunològica i estudiar la immunitat adquirida. El projecte liderat per l'investigador Bonaventura Bolíbar i Talita Duarte-Salles, de l'nstitut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol, amb la col·laboració de l'Institut Català de la Salut (ICS), vol desenvolupar models predictius de complicacions en pacients amb Covid-19.

El programa de cribatge massiu

El Govern ha aprovat també un programa de cribatge massiu de la població per detectar la Covid-19 que començarà amb 170.000 durant sis setmanes, amb possibilitat de seguir escalant el volum. Es tracta del Programa Orfeu, que busca recollir la capacitat de diferents agents que treballen en R+D+I a Catalunya per prestar serveis d'“screening” de la Covid-29.

En la primera fase de la iniciativa s'hi incorporaran tres centres CERCA: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l'Instiut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona). La iniciativa estarà en funcionament “durant el temps necessari”, d'acord amb l'evolució de la pandèmia i el desconfinament de la població. Està previst que s'hi incorporin posteriorment la resta d'agents de coneixement del país, especialment els laboratoris universitaris i EURECAT. El programa està obert també als laboratoris privats d'empreses d'anàlisi catalanes.

Més altes que casos diagnosticats

Catalunya ha superat aquest dimarts les 3.000 morts per coronavirus. Segons les dades del Departament de Salut, en les darreres hores hi ha hagut 133 defuncions, fet que situa la xifra en 3.041. A banda, s’han confirmat 1.324 positius nous, cosa que eleva la xifra total a 29.647. Des de l'inici de l'epidèmia fins ara, 2.442 persones han estat ingressades de gravetat. A més, del nombre total de positius arreu del país, 4.603 són professionals sanitaris. Salut també subratlla que des de l'inici de la pandèmia de coronavirus hi ha hagut 12.250 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb la Covid-19, només en les darreres hores 1.512 altes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article