Les 101 escoles bressol municipals de Barcelona reobren amb una demanda de més de 1.500 infants

L’Ajuntament assegura que al llarg de la setmana es podran incorporar més nens


Les 101 escoles bressol municipals de Barcelona han reobert aquest dilluns amb una demanda de 1.535 infants, 620 educadors i 520 professionals de suport, segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona. El consistori preveu que al llarg de la setmana es podran anar incorporant més nenes i nens a les 365 places lliures que queden amb la ràtio actual fins arribar a les 1.900 places disponibles. A més, afegeixen que, un cop s'entri en Fase 3 i els grups puguin ser de deu infants, se'n podran incorporar més. L'Ajuntament ha explicat que, un cop estiguin ateses totes les famílies que no poden teletreballar, tindran prioritat els fills de famílies en situació més vulnerable o monoparentals.

Tot i que les escoles bressol de Barcelona ja podien obrir dilluns de la setmana passada, un cop la ciutat va entrar en fase 2, l'Ajuntament de Barcelona va decidir esperar a aquest 15 de juny. El consistori estava pendent de la modificació del pla d'obertura de centres educatius per part del Departament d'Educació que flexibilitzés les mesures sanitàries. El Procicat va aprovar aquesta modificació el 7 de juny.

El consistori ha reobert les escoles bressol municipals com a servei essencial i davant de la "necessitat social" de prestar aquest servei públic. Amb la modificació aprovada pel Procicat, l'Ajuntament ha reobert els centres en base a les noves condicions, que constaten "la dificultat de mantenir permanentment la distància física i assumint que es mantindrà en la mesura del possible".

La comissionada d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona, Maria Truñó, ha destacat que per prestar el servei necessitaven "un reconeixement per part de Procicat de la singularitat de l'educació infantil de primer cicle, l'etapa dels zero a tres anys". "L'eina de treball és la proximitat, la relació afectuosa. Ens feia falta sí o sí comptar amb la màxima tranquil·litat en les maneres de treballar i traslladar serenor per part dels equips educatius als infants", ha afirmat Truñó aquest dilluns al matí en una atenció als mitjans davant de l'escola bressol l'Arbret de l'Eixample.

Grups estables i espais limitats

El servei educatiu de les escoles bressol es reprèn fins el 15 de juliol. L'horari dels centres serà de 09.00 a 15.00 de dilluns a divendres, l'habitual de l'estiu, i hi haurà servei d'acollida de 08.00 a 09.00 hores. També hi haurà servei de menjador, tant per a esmorzar com per a dinar.

En el context de desecalada per la pandèmia del coronavirus, les escoles compten amb un pla de restabliment amb les mesures organitzatives i elements i pràctiques de protecció individual i col·lectiva. Organitzaran els espais i les activitats seguint totes les mesures higièniques i sanitàries recomanades: sectorització dels espais comuns i el pati, itineraris interns i recorreguts d'entrada i sortida al centre o entrada esglaonada dels infants, entre d'altres.

"Són grups estables de cinc infants de moment en uns espais determinats, no poden estar a tot arreu. Aquest és el gran canvi", ha assenyalat Truñó, que ha afegit que també "es reforça la higiene de mans, que ja es treballava a l'escola bressol". La comissionada d'Educació ha ressaltat que el retorn a les escoles bressol és "un exercici d'aprenentatge, no només per als infants, també per a les educadores i les famílies".

Criteris de prioritat per accedir

Els infants que poden anar a l'escola són els que tenen entre un i tres anys i no s'atenen infants menors d'un any, tal com estableix la Generalitat. El Pla d'Obertura del consistori incorpora criteris addicionals a l'hora d’establir quines famílies tenen prioritat per l'accés al servei. La instrucció del Departament d'Educació estableix com a únic criteri el fet que els progenitors hagin de realitzar treball presencial sense poder flexibilitzar-ho o acollir-se a mesures de conciliació laboral i familiar.

L'Ajuntament ha afegit que, un cop aquestes famílies hagin estat ateses, tindran prioritat les famílies en situació de vulnerabilitat social i les monoparentals. En cas que hi hagi més oferta que demanda en alguna escola, les places sobrants s'assignaran a les famílies de la mateixa bressol que pertanyin a grups de vulnerabilitat social o a famílies monoparentals.

‘Bressol d’estiu’

Un cop finalitzi el curs tal com estava previst, el 15 de juliol, la gran majoria d'escoles bressol ofereixen casals durant la segona quinzena de juliol, coneguts com a bressol d'estiu en el marc de la campanya de Vacances d'Estiu. Aquests casals s'ofereixen a través d'un servei organitzat per les associacions de famílies, d'acord amb l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona. A més, algunes d'elles estan treballant per allargar-los també durant l'agost, de manera excepcional aquest any, en el marc del Pla d'estiu extraordinari, per les necessitats majors de conciliació familiar i laboral derivades de la Covid-19.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article