Educació descarta reeditar les targetes moneder i repartirà el menjar si hi ha confinaments parcials durant el curs

“El tancament d’un centre perquè l’alumnat està en quarantena no ha de comportar el tancament del menjador”, defensa Bargalló


El Departament d'Educació no reeditarà el sistema de targetes moneder per a l'alumnat amb beques menjador per al curs 2020/21 i apostarà per repartir el menjar a les famílies que hi tinguin dret si es produeixen confinaments parcials que impedeixen a alguns alumnes d'anar al centre educatiu.

Ho ha anunciat aquest dimarts el conseller d'Educació, Josep Bargalló, que ha destacat les targetes moneder com a "millor solució en cas de confinament total", però no si les quarantenes són selectives a partir de setembre. Així, "si algun centre ha de tancar per pandèmia o si un grup estable d'alumnat ha de situar-se en quarantena", ha explicat, es durà el menjar a les famílies. "Es pot fer fàcilment si no hi ha un confinament total", ha afirmat.

"El tancament d'un centre perquè l'alumnat està en quarantena no ha de comportar el tancament del menjador", ha insistit Bargalló, que ha assegurat que només es tornarà al sistema de targetes moneder si el repartiment de menjar no es pogués fer. Segons ha explicat, la conselleria ja ho ha negociat amb les associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA) i les empreses i entitats del sector.

Així, el menjar s'elaborarà als centres o a les empreses proveïdores i la Generalitat serà l'encarregada de fer-lo arribar a les famílies. "Fins i tot a les escoles que no tenen cuina ja hem parlat amb qui és responsable del menjador perquè la solució que tenen es continués fent", ha afegit.

Bargalló ha revelat que aquesta fórmula ja se la van plantejar el març amb l'arribada del coronavirus a Catalunya i el confinament total de la població i que la van estudiar amb algunes institucions i la Creu Roja, però que ho van descartar perquè aquestes organitzacions tenien com a prioritat la salut pública i l'atenció hospitalària. "És evident que la millor resposta a un menjador tancat és dur el menjar a les famílies, però en l'estat d'alarma ens va resultar impossible", ha lamentat.

El conseller ha comparegut a la Diputació Permanent del Parlament acompanyat del titular de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, per donar explicacions sobre el sistema de targetes moneder per a l'alumnat en situació de vulnerabilitat. Bargalló ha advertit que concebre les beques menjador "com a l'eina per lluitar contra la pobresa infantil" és enganyós perquè no contemplen els alumnes que tenen el menjador escolar gratuït, els que no el fan servir o els que directament van a un centre que no en té.

Les queixes dels ajuntaments

Sobre la carta que diversos ajuntaments, principalment governats pel PSC i els comuns, van traslladar al president de la Generalitat, Quim Torra, queixant-se de la gestió de les targetes moneder que feia el Departament d'Educació, Bargalló ha respost que Catalunya és en "període preelectoral". "Vaig entendre que uns quants ajuntaments fessin un manifest dient que havien de repartir les targetes. Fins i tot vaig entendre que el firmessin dos ajuntaments que no tenien cap targeta per repartir, perquè els ho ordenava el cap del partit", ha asseverat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article