La llet materna de les dones vacunades conté anticossos contra la Covid-19

Els nivells varien en funció de la vacuna rebuda, segons constata un estudi


Un nou estudi que ha analitzat mostres de 75 dones lactants vacunades amb diferents tipus de vacunes ha conclòs que en tots els casos la llet conté anticossos contra la Covid-19, tot i que els nivells varien en funció de la vacuna rebuda. 

L'estudi liderat per LactApp i l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) no ha trobat restes del virus en cap de les mostres de llet analitzades, només anticossos. Els investigadors asseguren que és el primer estudi que compara els efectes de tres vacunes en la llet materna. De les 75 dones participants, 30 tenien la pauta completa de Pfizer, 21 la pauta completa de Moderna i 24 la primera dosi d'Astrazeneca.

Segons indica l’estudi, els nivells d'anticossos van variar segons la vacuna rebuda, el moment de la mostra, la pauta completada, així com en funció de l'existència d'una infecció prèvia.

Però sí s’ha observat que en tots els casos es va produir una resposta a la vacunació amb un augment d'anticossos enfront del SARS-CoV-2, molt més intens després de la segona dosi.

Algunes de les dones que van ser vacunades havien passat la Covid-19, i, després de la primera dosi de vacuna, la seva llet presentava nivells d'anticossos equivalents a dones sanes amb les dues dosis.

D'altra banda, s'ha observat que els nivells màxims d'anticossos en llet materna s'aconsegueixen entre set i 14 dies després de completar la pauta completa de vacunació.

La immunitat que rep el bebè a través de la llet materna és passiva. És a dir, no suposa la mateixa protecció contra la Covid-19 que la d'una persona vacunada i no s'espera que el bebè generi una resposta immunitària global pròpia. Així i tot, les immunoglobulines presents a la llet ajuden al fet que el bebè no s'infecti en el cas que el virus de la Covid-19 sigui detectat en el tracte respiratori i intestinal.

L'estudi forma part de la iniciativa MilkCorona, en la qual participen hospitals de les ciutats de Barcelona com Hospital Sant Joan de Déu i l'Hospital Clínic, Granada, València i Saragossa, així com diverses universitats com la UB.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article