L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) estrena a Barcelona el seu vuitè hort urbà gestionat per entitats que treballen amb persones amb discapacitat. L’espai forma part del projecte ‘L’hort al terrat’ i està ubicat al terrat del Palau Foronda, on hi ha una capacitat per plantar 440 hortalisses, verdures i plantes. Com a la resta d’horts del projecte, l’excedent de la collita es reparteix entre menjadors socials i banc d'aliments propers a l’espai.
A aquest nou hort urbà al barri de Sant Antoni hi cultivaran les usuàries i els usuaris de les entitats Centre Psicoteràpia Barcelona (CPB) i Centre Condal, que treballen amb persones amb discapacitat física, intel·lectual i en situació de trastorn de salut mental. La gestió de l’hort compta amb el suport tècnic de l’empresa Groots Hydroponics, que els hi ensenyen a plantar, cultivar i collir les hortalisses.
El regidor i president de l'IMPD, Joan Ramon Riera, ha assegurat que aquest nou hort “promou la socialització i la inclusió de les persones amb discapacitat i, a més, els posa en contacte amb la natura i l’ecologia urbana tot rehabilitant espais municipals en desús”.
Amb aquest projecte, l’Ajuntament busca fomentar la inclusió social i promoure l’autonomia de les persones amb discapacitat intel·lectual, física o en situació de trastorn de salut mental. A més, la iniciativa també vol millorar la salut física, social i emocional de les persones usuàries, trencar amb els estereotips relacionats amb la discapacitat i recuperar espais en desús per fer-los útils i verds.
Les usuàries del projecte assisteixen a l’hort entre un i dos dies a la setmana per mantenir les 14 variants de vegetals i plantes aromàtiques que es cultiven. La producció dels horts es destina als mateixos agricultors i agricultores, però l'alt nivell de producció genera un excedent que es dóna a menjadors socials i a bancs d'aliments. En aquest nou espai, les verdures i hortalisses sobrants aniran a l'ONG del barri de Sant Antoni ‘De Veí a Veí’ i a la Fundació BarcelonaActua, dues entitats que donen suport als veïns i veïnes que es troben en situació de vulnerabilitat.
Pel que fa a l’aspecte mediambiental, el projecte aposta per a la millora en l’estalvi energètic amb uns horts basats en tecnologia hidropònica en sacs de cultiu, reg per degoteig i fertirrigació. Amb els nous horts es continua apostant per models més ecològics i sostenibles mediambientalment, com el sistema d’horts hidropònics que poden arribar a reduir prop d’un 90% la despesa d’aigua.
Una forma de teràpia durant la pandèmia
Durant el confinament que es va produir a l’inici de la pandèmia de la Covid-19, els horts van continuar en funcionament gràcies a les empreses que col·laboren ajudant i assessorant els agricultors i les agricultores. Van ser els seus empleats qui es van encarregar del cultiu de les hortalisses i de la donació a menjadors socials i bancs d'aliments.
Un cop les entitats de persones amb discapacitat van poder reprendre la seva activitat van trobar limitades les seves actuacions a causa de les restriccions i les mesures de seguretat. La cura i el mantenim de l'hort es va convertir en una de les poques activitats que podien realitzar de manera conjunta, per tant, el nombre d’agricultors i agricultores va créixer fins a 170 i la collita de verdures i hortalisses va arribar fins a gairebé 3.600 kg l'any 2020.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari