Cornellà de Llobregat recupera la figura dels serenos per fer d’agents cívics nocturns

Un dels objectius del servei és millorar la percepció de seguretat de les dones durant el seus desplaçaments a les nits


Com ja va fer Santa Coloma de Gramenet fa tres anys, Cornellà de Llobregat ha recuperat la figura dels antics serenos, un cos de vigilants nocturns creat al segle XVIII, per fer d'agents cívics a les nits i matinades. Amb aquest servei es vol millorar la sensació de seguretat i la confiança dels ciutadans als carrers, especialment de les dones.

“A la matinada hi ha una part fosca a les ciutats on homes i dones no tenen la mateixa percepció de seguretat, i és aquí on volem actuar”, ha apuntat Antonio Balmón, alcalde del municipi. Els serenos recorreran a peu i en parella els carrers dels barris de Sant Ildefons i La Gavarra entre les 23:00 i les 6:00 i, connectats en tot moment amb la Guàrdia Urbana, faran tasques de vigilància i observació.

El nou Servei d'Observació Nocturna (SON), que és com s'ha batejat, està format per set persones —quatre homes i tres dones—, totes elles majors de 45 anys i aturades de llarga durada, que han estat contractades a través d'un pla d'ocupació del SOC dotat amb 260.000 euros. El servei s’ha posat en matxa aquesta setmana passada com a prova pilot i tindrà una durada inicial d'un any.

Les integrants de la unitat han rebut formació específica en temes de mediació, civisme i comunicació, i estaran sota la supervisió del departament de Protecció Civil, en estreta col·laboració amb la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra.

Els membres de l'equip faran en parelles rutes dissenyades per la Guàrdia Urbana als barris de Sant Ildefons i La Gavarra, on es concentra el 75% de la població de Cornellà. La seva funció serà observar i comunicar qualsevol incidència detectada (problemes en l'enllumenat, punts d'abandonament de mobles, persones que dormen al carrer en ple hivern, baralles...) sigui a la Guàrdia Urbana o als serveis municipals, mai actuar directament. Si la incidència detectada no és greu es comunicarà en finalitzar el servei introduint-la a l'aplicatiu de seguretat ciutadana del municipi, i si és urgent es comunicarà al mateix moment per ser resolta.

El cap de la Guàrdia Urbana de Cornellà de Llobregat, Segundo Poblador, ha explicat que també hi haurà un servei a demanda per acompanyar puntualment a gent que s'hagi de desplaçar de nit i que li faci por anar sola. Aquests serveis s'hauran de sol·licitar amb antelació per tal que es puguin incloure en la planificació diària de l'equip de sernos.

L'alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, ha destacat que de nit i matinada les incidències a la via pública “són mínimes”, però que amb aquest servei es vol millorar en determinades situacions que es poden donar i enviar un missatge clar: que el consistori no permetrà la degradació de la via pública.

Balmón ha recordat que una de les prioritats d'aquest mandat ha estat implementar mesures per millorar la sensació de seguretat de les dones en els seus desplaçaments nocturns per la ciutat i que el SON és una d'elles.

Una de les persones contractades és la Pilar Romero, de 58 anys, auxiliar administrativa de formació que feia anys que estava a l'atur. Explica que per qüestions personals va haver de deixar de treballar i que quan es va voler reincorporar al mercat laboral va comprovar que la seva edat “era una barrera i un problema”. Sent així, s'ha mostrat molt “agraïda” per l'oportunitat que li ofereixen i apunta que ara els toca demostrar que ho poden fer bé.

“En els temps que corren, aquest és un pla d'actuació també social perquè recupera a gent que estava a l'atur, incorporant-los a una tasca comunitària important i posant-los en valor”, ha afegit el batlle de la ciutat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article