Disminueixen un 7% els tractaments de radioteràpia a Catalunya a causa de la pandèmia

Les més afectades han sigut les teràpies per tumors i càncers de mama i ginecologia, que es redueixen un 9% i un 5% respectivament


El nombre de tractaments de radioteràpia per càncers i tumors van reduir-se un 7% a Catalunya a causa de la pandèmia, segons un estudi promogut per l’Associació Contra el Càncer, la Fundació d’Oncologia Radioteràpica i el Pla director d’Oncologia de Catalunya. Els més afectats han sigut els tractaments de mama i ginecologia, que van disminuir un 9% i un 5% respectivament. 

Al contrari, els únics dos tumors que van experimentar un increment de nombre de teràpies executades a Catalunya van ser els de pròstata, que va tenir un augment de l’11%, i del sistema nerviós, que ho va fer en un 3%. Segons l’Associació Contra el Càncer, “la causa d’aquest augment és que durant la pandèmia es van ocupar la majoria de quiròfans i UCI per pacients greus amb Covid-19 i, per tant, no es van poder fer les cirurgies previstes per aquests tumors que van ser derivats directament a tractaments de radioteràpia externa”.

Tot i la reducció generalitzada en el nombre de tractaments de radioteràpia a causa de la pandèmia, l’estudi evidencia també que la resposta dels serveis d’Oncologia Radioteràpica de Catalunya va ser ràpida i eficient, realitzant-se més activitat telemàtica, més tractaments hipofraccionats i amb plans de contingència que “permetran una resposta millor en futurs reptes”.

Una mostra d’això és que en el 90% dels serveis d’oncologia radioteràpica dels hospitals públics catalans es van dur a terme plans de contingència sobre la pandèmia i no es van haver d’anul·lar els tractaments de radioteràpia, tot i que en alguns casos es van haver de posposar, sobretot quan es tractaven de tumors de pròstata, mama i pal·liatius no urgents.

L’estudi d’Investigació clínica per avaluar l’impacte de la pandèmia Covid-19 sobre l’activitat assistencial dels tractaments radioteràpics en els serveis d’oncologia radioteràpica de Catalunya (Estudi Oncoradcat-COVID) va comparar les dades de l’activitat de radioteràpia durant el període abans de la Covid-19 (de març a desembre de 2019) amb les del període posterior (de març a desembre de 2020).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article