‘Com a casa’: nou espai a Vall d’Hebron perquè les famílies de nadons prematurs puguin quedar-se a l’hospital

L’equipament, que disposa de 12 habitacions, és iniciativa dels pares d’un nen que va néixer a les 25 setmanes


Vall d'Hebron ha inaugurat un espai de neonatologia amb 12 habitacions per a famílies de nadons prematurs o amb patologies cròniques i complexes. L'espai permet que les famílies puguin passar les nits a l'hospital; facilita la implicació en les cures, el mètode cangur —pell amb pell— i la lactància materna per ajudar en la recuperació dels nadons i afavoreix la intimitat.

“L'essència de l'espai és la integració de la família en la cura del fill perquè tornin a casa com abans millor”, destaca el cap del Servei de Neonatologia, el doctor Félix Castillo. L'equipament sorgeix de la iniciativa de la família d'un nen que va néixer a les 25 setmanes amb 650 grams de pes. L'Álvaro ara té 5 anys i aquest dimarts ha passejat per les instal·lacions.

També descansa al nou espai l'Alessa, que va néixer a les 26 setmanes de gestació i amb menys d'un quilo de pes. Dos mesos després, és un dels nadons que creix entre les parets del nou espai, batejat ‘Com a casa’. “Ha evolucionat molt bé. Va guanyant pes i ara ja està practicant per enganxar-se al pit i menjar directament per la boca, perquè encara ho fa per sonda. En aquest espai, l'atenció és genial. L'estem coneixement i estem aprenent què necessita per estar preparats per a quan estiguem a casa”, explica la mare, Ana Padrino.

Aquesta família destaca la “millora” que ha representat l'equipament tant per a la filla com per a ells i l'angoixa que tenien a les nits quan havien de marxar a casa. “Ara puc estar les 24 hores del dia amb ella”, destaca Padrino, que també valora la tranquil·litat de l'habitació: “Com que estem sols, hi ha menys llums i menys sorolls i ella està menys nerviosa”.

Va ser aquesta angoixa d'haver de tornar a casa a les nits mentre el fill encara estava ingressat a l'hospital el que va motivar la família de l'Álvaro a impulsar aquest projecte amb una campanya de recaptació de fons. “Malgrat que vam rebre molt de suport, els prop de 100 dies que l'Álvaro va passar a l'UCI van ser molt durs. Es feia molt difícil quan arribava la nit i havíem de marxar a casa”, ha recordat Lali Arnau, la mare, en la inauguració de l'espai aquest dimarts. 

“La família forma part de la cura del nadó i la seva implicació és essencial. Si la família està còmoda en un espai íntim, tot està millor”, ha assenyalat el doctor Castillo. També ha recalcat que l'estat emocional es transmet al nadó: “Si la mare està nerviosa, l’infant està nerviós. Si la mare està tranquil·la, l’infant també ho està”.

Aquesta implicació en les cures facilita la seguretat dels nadons i en disminueix el temps d'ingrés. Una tesi que va dirigir el doctor Castillo va demostrar que el mètode cangur permet reduir les apnees i braquicàrdies dels nadons prematurs, que necessiten menys sedació farmacològica. A més, el nou espai afavoreix l'educació sanitària perquè les famílies aprenguin les cures específiques que necessitaran aquests nadons prematurs una vegada rebin l'alta.

Afavorir la lactància materna 

Raquel Rodríguez, supervisora d'infermeria del Servei de Neonatologia de Vall d'Hebron, indica que l'espai afavoreix una millora de les taxes d'establiment de la lactància materna, molt positiva en el desenvolupament i evolució dels nadons, en especial dels prematurs.

L'equipament té una superfície de més de 440 m² i dotze habitacions familiars, quatre de les quals per a bessons. Estan dotades amb la tecnologia necessària per atendre nadons prematurs o amb patologia crònica que, per la seva complexitat, no poden rebre l'alta hospitalària. Tot i que les habitacions estan destinades a nadons de complexitat mitjana i alta, disposen de tots els subministraments necessaris per convertir-se en habitacions d'UCI si fos necessari.

Les habitacions permeten l'aïllament sonor de l'exterior i regular la intensitat de la llum. Aquest ambient ajuda el son dels nadons i el desenvolupament neuronal, així com el descans de les famílies. El risc d'infeccions nosocomials també baixa ja que les famílies disposen d'un espai privat. L'espai ha requerit una inversió final de més de 2,5 milions d'euros i ha rebut nombroses donacions d'empreses i particulars. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article